Policajci u Tuzlanskom kantonu traže veće plaće, najavljuju štrajk i krivične prijave

Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona imaju najniža primanja u cijeloj FBiH, a od njih su čak plaćeniji i viši referenti koje svakodnevnu susreću na hodnicima MUP-a TK-a. Ovo se čulo na jučerašnjem sastanku predstavnika kantonalnog i federalnog sindikata policije, koji traže hitno izjednačavanje plata ovih službenika s ostalim policajcima u FBiH.

– Po mojim saznanjima, službenici MUP-a TK-a imaju najmanja primanja u FBiH. Doskora je Orašje bilo posljednje, ali su se izjednačili s nama. Plata policijskog službenika u TK-u je 698 KM, a poređenja radi, u federalnoj policiji je 891, dok je u Zeničko-dobojskom kantonu 810 KM, kazao je Hasan Alić, predsjednik Sindikata MUP-a TK-a.

SPREMNE KRIVIČNE PRIJAVE

Tuzlanski kanton je jedan od rijetkih koji još nema kantonalni zakon o platama policijskih službenika, koji je morao biti usvojen prije deset godina, kada je usvojen istoimeni federalni zakon. Također, policajci u TK-u nemaju potpisan ni kolektivni ugovor i sve ovo doprinosi njihovom inferiornom položaju u odnosu na ostale kolege.
– Tražit ćemo od našeg ministra da u što skorije vrijeme počnemo pregovarati, da se osnuju pregovarački timovi, da se što prije dođe do rješenja. Ako ne možemo biti u rangu s Kantonom Sarajevo, onda barem da budemo u rangu sa Zenicom ili Bihaćem, kaže Alić.

Plata višeg referenta u MUP-u TK-a je 783 KM i gotovo je 100 KM veća nego policijskog službenika

Ukoliko se ovo ne desi u narednih šest mjeseci, sindikalni predstavnici policajaca poručuju da će tužilaštvu uputiti krivične prijave zbog zloupotrebe položaja.
– Sve odgovorne osobe u kantonima će odgovarati ako ne ispoštuju odredbe Zakona o plaćama policijskih službenika FBiH, gdje stoji da su dužni u roku od 90 dana usvojiti kantonalne zakone. Mi smo sačinili krivičnu prijavu protiv takvih osoba i ako se promjene ne dese u narednih šest mjeseci, idu krivične prijave, rekao je Almir Salkičević, predsjednik Sindikata MUP-a ZDK-a.
Riječi podrške tuzlanskoj policiji jučer su uputile i kolege iz Krajine, koje su se nedavno, nakon poduže sindikalne borbe, izborile za povećanje plata.

SEDAM MARAKA MANJE

– Mi se nadamo da ćemo to u ovoj godini završiti, naša je osnovica 295 KM, a bila je 280 KM u sedmom mjesecu prošle godine. I dalje se nadamo da će naše plaće biti izjednačene s drugim budžetskim korisnicima u Unsko-sanskom kantonu, čija je osnovica veća za sedam maraka od naše, kazao nam je Mahmut Alagić, predsjednik sindikata policije u USK-u.
Činjenica da policajci imaju manju platu od viših referenata u državnoj službi, ali i od većine drugih budžetskih korisnika je poražavajuća. Međutim, sve to ne sprečava političke stranke da dogovaraju novo povećanje plata državnih službenika. Bivši ministar MUP-a KS-a i bivši premijer KS-a Nermin Pećanac ističe kako je takav odnos očekivan.
– Maćehinski odnos koji vlasti imaju naspram sistema sigurnosti i agencija za zaštitu zakonitosti je razumljiv s njihove tačke gledišta, jer zašto finansirati nekoga ko će vas sutra obrađivati u istražnom postupku. Nedopustiva je i sama najava povećanja plata službenicima u državnom sektoru prije nego se sredstva obezbijede za normalno funkcionisanje Granične policije, SIPA, OSA i svih drugih agencija za zaštitu zakonitosti. Sindikat policije je najavio proteste povodom ove najave i ja ih u tome podržavam, kazao je Pećanac.