Macron kritikovao nedostatak podataka o kineskoj vakcini, Vučić za to ne mari

Francuski predsjednik Emmanuel Macron kritikovao je danas nedostatak podataka o kineskoj vakcini protiv korona virusa kao i moguće rizike da vakcina olakša razvoj novih sojeva virusa.

“Nemam apsolutno nikakvu informaciju o (kineskoj) vakcini. Ne dajem komentar već je to činjenica”, rekao je Macron u razmjeni stavova sa organizacijom Atlantski savjet tokom koje je govorio u glavnim međunarodnim pitanjima.

Macron je rekao da je na srednji i dug rok gotovo sigurno da, ako ta vakcina nije odgovarajuća, ona može da olakša pojavu novih sojeva virusa.

Francuski predsjednik je dodao da to neće biti dobro za zemlje koje su prihvatile tu vakcinu, navodeći situaciju na sjeveru Brazila gdje dominira određeni soj korona virusa.

Macron je rekao da se Francuska zalaže za globalni i koordinisani pristup, za transparentnu nauku pod “kontrolom najboljih mogućih istraživača na svijetu”.

“To za sada nije slučaj sa kineskom vakcinom… Smatram da bi kratkoročna efikasnost mogla da našteti srednjoročnoj efikasnosti (vakcine) u ovoj situaciji”, upozorio je Macron.

Predsjednik Francuske je istakao efikasnost Kine posljednjih mjeseci koja je sprovela “diplomatiju vakcine” tako što je snabdjela zemlje Balkana, Zaliva i neke afričke, ali “u nekim razmjerama koje nisu sasvim jasne, ali sa jasnim diplomatskim uspjehom”.

“To može ostaviti utisak da su oni (Kinezi) efikasniji od multilateralnog pristupa koji smo imali prije nekoliko mjeseci. Ali, ako imamo sveobuhvatan i koordinisani pristup, mislim da dugoročno gledano možemo biti efikasniji”, dodao je Macron.