Ljubičasta hrana čuva zdravlje

Namirnice poput patlidžana, crvenog kupusa, šljiva, smokava, grožđa, borovnica i cvekle, smanjuju upalne procese i oksidativni stres u organizmu, a to znači da neutraliziraju štetno djelovanje slobodnih radikala.

A danas znamo da su upravo upalni procesi glavni okidači za nastanak najtežih oboljenja, poput raka.

Te su namirnice zaštitnici zdravlja kardiovaskularnog i probavnog sistema, a pridonose i mladolikom izgledu i vitalnosti organizma.

One štite i od demencije te čuvaju zdravlje kože i jetre.

Učestalom konzumacijom tamnog voća i povrća smanjit ćete rizik od hipertenzije, povišenog holesterola, pretilosti, srčanih oboljenja i dijabetesa.

Ljekovita snaga resveratrola i antocijanina

Tamnoplave i ljubičaste namirnice sadrže resveratrol i antocijanine, biljne tvari koje imaju snažna antioksidativna svojstva.

Resveratrol je polifenol koji:

– snižava krvni pritisak

– opušta stijenke krvnih žila

– poboljšava cirkulaciju krvi

– uništava ćelije raka prostate, melanoma, raka dojke, jetre i pluća.

Antocijanini:

– štite od moždanog udara

– sprečavaju rak

– smanjuju upalne procese u organizmu

– čuvaju zdravlje probavnog sistema

– preveniraju pretilost i dijabetes

– snižavaju krvni pritisak i nivo lošeg holesterola

– snažno djeluju protiv H.pylori

– štite od čira na želucu

– smanjuju rizik od upala mokraćnih puteva

– smanjuju rizik od raka debelog crijeva.

U nastavku doznajte koje su vam zdrave ljubičaste namirnice lako dostupne, šta sve sadrže i zašto biste njima trebali obogatiti svoju prehranu.

Crveni kupus 

Osim bjelančevina, ugljikohidrata i vlakana, crveni kupus sadrži i vitamine A, K i C, antioksidanse koji smanjuju rizik od:

– očnih bolesti

– osteoporoze

– raka

– srčanog udara

– dijabetesa.

Patlidžan  

Patlidžan je bogat mnogim nutrijentima pa tako sadrži bjelančevine, vitamine A, B1, B2, B6 i C, kalij, magnezij, kalcij, željezo, fosfor, bakar, cink.

Zahvaljujući obilju kalija, patlidžan djeluje kao prirodni diuretik.

Bogat je vlaknima i potiče probavu, stoga ga stručnjaci preporučuju kao i zaštitu od raka debelog crijeva. Dobar je izbor i za sve one koji žele smršaviti.

Konzumacijom patlidžana poboljšat ćete mentalne sposobnosti, ublažiti anemiju, smanjiti rizik od srčanih oboljenja te očuvati zdravlje kostiju zahvaljujući bogatstvu kalcija i željeza.

S obzirom na to da je bogat izvor antioksidansa, patlidžan smanjuje rizik od karcinoma.

Zahvaljujući obilju vlakana, a malom udjelu ugljikohidrata, uravnotežuje nivo šećera u krvi, zbog čega se preporučuje i dijabetičarima.

Ljubičasti ili crveni luk

Sadrži oko 39 kcal, ugljikohidrate, bjelančevine, zdrave masnoće, fosfor, kalcij, željezo te vitamine B i C.

Manji ljubičasti luk sadrži devet posto ukupne dnevno preporučene količine vitamina C, koji je važan za formiranje kolagena i imunitet.

Zadovoljava i 5 posto dnevnih potreba za mineralom manganom, koji je jako važan za zdrave kosti i metabolizam.