Dodik prijeti preko ruskih medija: “Ni Biden, ni Amerika nisu više ono što su bili, a Srbi imaju više samopouzdanja nego ikad”

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik neizravno je u srijedu najavio kako nema ništa od napretka BiH ka statusu kandidata za članstvo u Europskoj uniji jer on ne želi prihvatiti uvjete koje je za to postavila Evropka komisija.

U intervjuu za srpsku redakciju ruske provladine agencije Sputnjik, Dodik je kazao kako smatra neprihvatljivim tri od 14 uvjeta koje BiH mora ispuniti ako želi postati kandidatom za članstvo u EU.

BiH je zahtjev za kandidatski status podnijela još 2016. godine a 2019. Evropska komisija u svom je mišljenu navela cijeli niz reformskih zadaća koje se moraju provesti da bi se to i odobrilo. Od tada vlasti u BiH malo su napravile kako bi se taj cilj i dostigao, a u većini slučajeva zbog Dodikovih opstrukcija.

“Od 14 uslova koje nam je Evropska komisija dostavila … za kandidatski status tri su neprovediva. Jedan od njih je da entiteti pristanu prenijeti ovlasti za pitanja od evropskog značaja da o njima odlučuju tijela BiH ako se entiteti nešto ne dogovore. To neće moći proći makar nikada ne bili u EU ili barem dok je mene ovdje”, kazao je Dodik.

Po njegovom tumačenju mogućnost da BiH kao država odlučuje o pitanjima važnim za odnose sa EU predstavljala bi “sahranu srpske nacionalne ideje”.

Dodik je uvjeren i kako promjena na čelu SAD-a neće ništa novo donijeti u odnosu na BiH. Kazao je kako se neki uzalud nadaju da će novi američki predsjednik Joe Biden u BiH “parkirati svoje marince, intelektualce i bankare” i početi sređivati stanje u BiH.

Njegova je teza kako ni Biden ni SAD više nisu ono što su bili prije dvije ili tri decenije a da Srbi danas, kako tvrdi, “imaju više samopouzdanja nego ikad”.

Dodik je poručio i kako je njegov najvažniji cilj jačati Republiku Srpsku i njene veze sa Srbijom “koje će jednog dana prerasti u jednu zajedničku instituciju”.

“Hoću li ja to doživjeti ne znam ali želim ostaviti generacijama koje će to baštiniti kao bazičnu nacionalnu ideju”, kazao je Dodik.