Dodik i preko vakcina ruši državu, Komšić i Džaferović nasjeli na trik i prihvatili Vučićevu “milostinju”

Bosna i Hercegovina će prihvatiti 5.000 doza vakcine kao poklon koji je ponudio predsednik Srbije Aleksandar Vučić – objavio je hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić posle današnjeg sastanka rukovodstva o rešavanju problema nabavke vakcina protiv koronavirusa.

„Prihvatićemo ponudu Srbije“, kazao je Komšić i dodao da će „to ići preko Saveta ministara BiH, a onda će to država proslediti Federaciji BiH“ da bi vakcinacija počela od zdravstvenog osoblja.

Posle sastanka članova Predsedništva BiH s predsedavajućim Saveta ministara BiH Zoranom Tegeltijom i entitetskim premijerima Fadilom Novalićem i Radovanom Viškovićem, Komšić je rekao da se, kao i svaki gradjanin, oseća nezadovoljnim zbog teškoća s početkom vacinacije, ali ne smatra sebe odgovornim za to što BiH nije nabavila vakcine.

„Predsedništvo ne nabavlja vakcine, niti pregovara s Kovaksom. Taj proces ide putem Saveta ministara, pa se dalje spušta na vlade entiteta“, kazao je Komšić novinarima.

Naveo je da je, s druge strane, Vlada Republike Srpske „išla svojim putem i svojim kanalima postigla dogovore sa ruskim dobavljačima“.

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik je naveo da je BiH preduzela sve da nabavi vakcine preko mehanizma Kivaks, dodavši da je naručeno i plaćeno više od 1,2 miliona doza, te ;“BiH zahteva da Kovaks počne isporučivati vakcine što pre“.

„Pregovaraćemo sa svim proizvodjačima, a danas je postignuta saglasnost da se vakcine nabave što pre“ za BIH, istakao je Dodik i najavio je da će u RS za vikenda doći 20.000 ruskih vakcina.

Bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović je izjavio da je Kovaks „izneverio BiH“ što je neprihvatljivo i da je „neodrživo… posebno to što Federacija BiH još nije dobila vakcine“.

„Odgovorni iz RS su sami našli dobavljača, ali u Federaciji BiH takav nije nadjen. Mislim da ga treba naći i uz maksimalnu transparentnost sprovesti nabavku vakcina“, naglasio je Džaferović.