Amerikanci tvrde da je Mohammad bin Salman odobrio ubistvo Khashoggija, Saudijska Arabija to negira

Američka obavještajna agencija objavila je izvještaj o ubistvu Jamala Khashoggija koji kaže da je prijestolonasljednik Saudijske Arabije Mohammad bin Salman odobrio operaciju hvatanja ili ubistva saudijskog novinara.

“Procjenjujemo da je prijestolonasljednik Saudijske Arabije Muhammad bin Salman odobrio operaciju u Istanbulu u Turskoj za hvatanje ili ubistvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija”, navodi se u izvršnom sažetku izvještaja.

“Ovu procjenu zasnivamo na kontroli koju prijestolonasljednik ima nad odlučivanjem u Kraljevini, izravnom sudjelovanju ključnog savjetnika i članova koji kriju detalje o Salmanovom učešću u operaciji, te na nastojanju prijestolonasljednika da nasilnim mjerama utiša neistomišljenike u inozemstvu, uključujući Khashoggija “, kaže se u izvještaju.

Administracija Joea Bidena dostavila je Kongresu dugo očekivani deklasificirani obavještajni izvještaj prije njegovog javnog objavljivanja u petak.

Kongresno odobreno objavljivanje izvještaja uslijedilo je nakon telefonskog razgovora predsjednika Joea Bidena sa saudijskim kraljem Salmanom bin Abdulazizom Al-Saudom u četvrtak.

Izvještaj na četiri stranice pod naslovom “Procjena uloge saudijske vlade u ubistvu Jamala Khashoggija” datiran je 11. februara, a direktorica Nacionalne obavještajne službe Avril Haines označila ga je kao tajni 25. februara.

Izvještaj napominje bin Salmanovu “apsolutnu kontrolu” nad saudijskim obavještajnim i sigurnosnim operacijama.

“Od 2017. godine, prijestolonasljednik ima apsolutnu kontrolu nad sigurnosnim i obavještajnim organizacijama Kraljevine, pa je vrlo malo vjerojatno da bi saudijski zvaničnici izveli operaciju ove prirode bez odobrenja prijestolonasljednika”, kaže se u izvještaju.

U njemu se navodi da su saudijski tim od 15 osoba koji je u Istanbul stigao u oktobru 2018. godine kada je ubijen Khashoggi uključivao članove povezane sa Saudijskim centrom za studije i medijska pitanja (CSMARC) na Kraljevskom dvoru, na čelu sa bliskim savjetnikom bin Salmana.

U četvrtak su službenici administracije nagovijestili da Biden možda razmatra i najavu neke vrste kazne za Saudijce nakon objavljivanja izvještaja.

Na pitanje hoće li administracija razmotriti sankcije protiv onih koji su proglašeni odgovornima za ubistvo Khashoggija, glasnogovornik State Departmenta Ned Price rekao je u četvrtak: “Očekujem da ćemo uskoro moći razgovarati o koracima za unapređenje odgovornosti za ovaj stravični zločin.”

Izvještaj kaže da je u vrijeme Khashoggijevog ubistva “prijestolonasljednik poticao okruženje u kojem su se pomoćnici plašili da bi neuspjeh u izvršavanju dodijeljenih zadataka mogao rezultirati otpuštanjem ili hapšenjem.”

Ubrzo nakon Khashoggijeve smrti u oktobru 2018. godine, CIA je s velikim povjerenjem procijenila da je prijestolonasljednik lično naredio ubistvo.

Ministarstvo vanjskih poslova Saudijske Arabije odbacilo je američki izvještaj o ubistvu novinara Jamala Khashoggija, javlja Anadolu Agency (AA).

Američka obavještajna zajednica zvanično je potvrdila da je saudijski princ Mohammad bin Salman odobrio ubistvo novinara Jamala Khashoggija.

Saudijske vlasti su u reakciji odbacile izvještaj Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Američka obavještajna zajednica službeno je u petak okrivila saudijskog prijestolonasljednika Mohammada bin Salmana za stravično ubistvo kolumniste Washington Posta.

U izvještaju, koji su sastavile Centralna obavještajna agencija (CIA), Nacionalna obavještajna uprava (DNI) i druge obavještajne organizacije, zaključeno je da je Salman odobrio ubistvo Khashoggija u Generalnom konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu, u oktobru 2018.

Američka Nacionalna obavještajna uprava (DNI) objavila je izvještaj koji je pripremljen 2018. godine, ali administracija Donalda Trumpa nije ga javno objavila.

Novinar “The Washington Posta” Jamal Khashoggi ubijen je u kompleksu saudijskog konzulata u Istanbulu, 2. oktobra 2018. godine, u koji je tog dana otišao na zakazani termin radi izdavanja potrebnih ličnih dokumenata za vjenčanje.

Nakon višednevnog negiranja, vlasti Saudijske Arabije su priznale da je Khashoggi ubijen, a naknadno je sud u Saudijskoj Arabiji izrekao smrtne kazne petorici optuženih. Još trojica optuženih dobili su zatvorske kazne ukupnog trajanja od 24 godine. Bliski saradnici princa Bin Salmana su oslobođeni svih optužbi.

Komesarijat za ljudska prava Ujedinjenih nacija (OHCHR) u izvještaju na 101 stranici tvrdi da je Khashoggijevo ubistvo čin koji je Saudijska Arabija izvela s predumišljajem. U izvještaju se navodi da postoje valjani dokazi o neophodnosti provedbe istrage o umiješanosti najviših saudijskih zvaničnika u to ubistvo, uključujući i princa Bin Salmana.

I CIA je došla do zaključka da je princ Bin Salman naredio Khashoggijevo ubistvo, ali Trump je stao u zaštitu Bin Salmana da se ne suoči sa posljedicama tog čina te je blokirao dostavu obavještajnih izvještaja zastupnicima američkog Kongresa.