Tri najgore namirnice za imunitet

 

Način života i prehrana značajno utječu na to koliko vas imunološki sustav može zaštititi od bolesti i koliko brzo se oporavljate. Osim spavanja, vježbanja i smanjenja stresa, sadržaj hranjivih sastojaka u hrani koju jedete može uvelike utjecati na to koliko ste dobro pripremljeni za borbu protiv bolesti.

– Uobičajeni način prehrane voća, povrća, cjelovitih žitarica, nemasnih proteina, orašastih plodova i sjemenki održat će vaš imunološki sustav nesmetano kako bi vas zaštitio kada vam je najpotrebnije – kaže nutricionistica dr. Margie Saidel za RS.

Naravno, postoji niz namirnica i pića koje imaju vrlo nisku hranjivu vrijednost, a pretjerano uživanje u njima usko je povezano s pretilošću, dijabetesom i drugim kroničnim bolestima. Prema Saidel, ta ista hrana može ugroziti vaš imunološki sustav i njegovu sposobnost da vas održi zdravima.

Jednostavno rečeno, od loših prehrambenih navike možete se razboljeti, a evo što treba izbjegavati kako biste poboljšali sposobnost svog tijela da izbjegava bolesti i upale:

1. Gazirani sokovi
– Gazirana pića zaslađena šećerom ne donose ništa osim praznih kalorija iz šećera – objašnjava Saidel.

Osim što doprinose pretilosti i s njima povezanim kroničnim bolestima koje su povezane s potisnutim imunološkim sustavom, prekomjerna konzumacija šećera također može povećati upalu i ugroziti sposobnost borbe protiv bolesti.

2. Alkoholna pića
Na dugi popis razloga za smanjenje unosa alkohola dodajte oslabljeni imunološki sustav.

– Prekomjerno pijenje može dovesti do smanjenja sposobnosti vašeg tijela da se bori protiv bolesti, a može vas učiniti i osjetljivima na upalu pluća i drugih plućnih stanja, sporije zacjeljivanje rana i spori oporavak od bolesti – kaže Saidel.

3. Smrznuta hrana
Ovo se prvenstveno odnosi na gotove smrznute obroke, jer za razliku od brzo smrznutog povrća, oni ne sadrže gotovo nikakve nutrijente, već isključivo prazne kalorije. Iako u užurbanoj modernoj svakodnevici svi češće posežemo za ovakvim bržim rješenjima, uvijek je zdravije ispeći jaje nego pripremiti gotov obrok u mikrovalnoj ili pećnici, objašnjavaju stručnjaci.

– Sadržaj natrija, šećera, zasićenih masti i rafiniranih ugljikohidrata visok je, s malo hranjivih sastojaka i vlakana – objašnjava Saidel.

To nije nuklearna fizika – cjelovita neprerađena hrana pojačat će imunitet.

 

 

 

 

 

 

24sata.hr