Hrvatski mediji ismijavaju bosanski fušeraj: Čudo u BiH, dionicu autoputa gradili 7 godina, pa je nakon 10 dana zatvorili

Novoizgrađena dionica autoceste kroz Bosnu i Hercegovinu na dijelu koridora Vc između Budmpešte i Ploča zatvorena je u ponedjeljak, samo desetak dana nakon što je puštena u promet, zbog problema s uporabnom dozvolom, piše Jutarnji list.

Ispostavilo se kako nadležna kompanija za novu dionicu autoceste nije ishodila upotrebnu dozvolu pa je njeno korištenje predstavljalo rizik za sve one koji su se odvažili provozati se tim pravcem.

“Izdali smo rješenje o zabrani upotrebe objekta jer je to za nas još uvijek objekt u izgradnji i takav će biti dok ne dobiju dozvole”, kazao je lokalnim medijima Ejub Salkić, glavni građevinski inspektor Federacije BiH.

Sporni objekt je dionica autocese na pravcu od Sarajeva ka sjeveru BiH i nastavak je ranije izgrađene autoceste od glavnog grada BiH do Zenice. Novih 11 kilometara autoceste zapravo je zenička zaobilaznica i olakšava prolaz pravcem koji je često bio zagušen jer prolazi kroz kotlinu rijeke Bosne, opterećenu gustim prometom magistralnom cestom, koja je sada najvažnija veza središnjih i sjevernih dijelova BiH.

Gradnja tih 11 kilometara trajala je punih sedam godina, a iz Autocesta Federacije BiH to su objašnjavali složenom konfiguracijom tla te nepredvidivim izazovima poput klizišta i podzemnih voda.

Novoizgrađena dionica trebala je svečano biti puštena u promet 25. novembra, na Dan državnosti BiH, no prvi automobili prošli su tek pet dana kasnije, a razlog je bio u tome što kompanija Autoceste nije mogla na vrijeme donijeti odluku o tome kolika će biti cijena cestarine, piše ovaj dnevni list.

U nastavku navode kako se naknadno ispostavilo kako Autoceste FBiH nisu bile u stanju na vrijeme pribaviti potrebne dozvole pa im je sada stiglo rješenje o zatvaranju novoizgrađene ceste.

Autocesta na koridoru V c trebala bi kroz BiH prolaziti u dužini od 330 kilometara. Za proteklih dvadesetak godina koliko se gradi dovršeno je tek oko 150 kilometara, a neke dionice potpuno su beskorisne, na primjer ona u Posavini, koja vodi do mjesta Svilaj, jer tamo još nema novog mosta preko Save. isto vrijedi i za onu koja se upravo dovršava u Hercegovini, između Bune i Počitelja, jer tamo također nema niti će prije 2022. biti mosta preko Neretve.

Komentirajući nevjerovatnu sporost i šlamperaj pri gradnji autoceste na koridoru Vc, kojega i Evropska unija prepoznaje kao strateški važan projekt i podupire njegovo financiranje, šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler nedavno je ocijenio kako bi uz dosadašnji tempo na dovršetak autoceste mogli čekati i naredne tri decenije, piše Jutarnji list.

“Ovim će tempom koridor V c biti izgrađen za 27 godina”, kazao je Sattler dodajući kako je jedini izlaz da se vlasti u BiH uozbilje i odgovornije počnu raditi na tom projektu kroz bolje planiranje i učinkovitiju provedbu tih planova.