Koštice kajsije kao lijek..

Osušene kajsije su bogate kalijum – karbonatom, koji je ljekovit za osobe koje pate od aritmije. Osim magnezijuma, kajsije obiluju i fosforom, što poboljšava funkcije mozga, a kombinacija ova dva minerala je dobra i za normalizaciju krvnog pritiska.

Osušene kajsije su bogate kalijum – karbonatom, koji je ljekovit za osobe koje pate od aritmije. Osim magnezijuma, kajsije obiluju i fosforom, što poboljšava funkcije mozga, a kombinacija ova dva minerala je dobra i za normalizaciju krvnog pritiska.

Vitamin B17 je veoma redak u ishrani ljudi, a veoma je potreban za zdravo funkcionisanje našeg organizma. Vitamin B17 koji još nazivaju i laetril ili amigdalin reguliše metaboličke procese i uspostavlja hemijsku ravnotežu u organizmu.

Ovu supstancu je krajem prošlog vijeka otkrio američki naučnik Ernest Krebs, pod pretpostavkom da može pomoći pri izlečenju najtežih oboljenja, kao što je karcinom. Upravo ovaj vitamin se u velikim količinama nalazi u koštici kajsije.

Kako koristiti koštice kajsije? 

Koštice kajsije je potrebno sušiti na suncu 2 – 3 dana, a zatim ih istucati i izvaditi unutrašnjost. U koštici se nalazi mesnato jezgro koje izgledom podsjeća na badem, a isto toliko je i zdravo i ukusno. Postoje slatke i gorke koštice kajsije, slađe su naravno ukusnije, ali gorke sadrže veću količinu vitamina B17.

Zdravim osobama se preporučuje konzumiranje 5 – 7 koštica na dan. Ukoliko pretjerate sa količinom može se javiti glavobolja i vrtoglavica i zbog toga morate biti pažljivi. Takođe vodite računa da koštice nikada ne konzumirate na prazan stomak. Najbolje ih je konzumirati neposredno pre ili posle obroka. Preporuka je i da se mešaju sa mlevenim semenkama lana jer on pomaže da organizam bolje apsorbuje vitamin B17.

Vitamin B17 je veoma rijedak u ishrani ljudi, a veoma je potreban za zdravo funkcionisanje našeg organizma. Vitamin B17 koji još nazivaju i laetril ili amigdalin reguliše metaboličke procese i uspostavlja hemijsku ravnotežu u organizmu.

Ovu supstancu je krajem prošlog vijeka otkrio američki naučnik Ernest Krebs, pod pretpostavkom da može pomoći pri izlečenju najtežih oboljenja, kao što je karcinom. Upravo ovaj vitamin se u velikim količinama nalazi u koštici kajsije.

Kako koristiti koštice kajsije?

Koštice kajsije je potrebno sušiti na suncu 2 – 3 dana, a zatim ih istucati i izvaditi unutrašnjost. U koštici se nalazi mesnato jezgro koje izgledom podseća na badem, a isto toliko je i zdravo i ukusno. Postoje slatke i gorke koštice kajsije, slađe su naravno ukusnije, ali gorke sadrže veću količinu vitamina B17.

Zdravim osobama se preporučuje konzumiranje 5 – 7 koštica na dan. Ukoliko pretjerate sa količinom može se javiti glavobolja i vrtoglavica i zbog toga morate biti pažljivi. Takođe vodite računa da koštice nikada ne konzumirate na prazan stomak. Najbolje ih je konzumirati neposredno prije ili posle obroka. Preporuka je i da se miješaju sa mljevenim sjemenkama lana jer on pomaže da organizam bolje apsorbuje vitamin B17.

 

 

 

novosti.rs