Tri superzdrava domaća pripravka koja bismo trebali uzimati svaki dan

 

Pripremili smo vam 3 superzdrava domaća pripravka koja dižu imunitet i brane od bolesti.
Među namirnicama koje dižu imunitet đumbir, domaći med i kurkuma spadaju u sami vrh moćnih prirodnih lijekova.

Iako potječe iz Azije, đumbir je dostupan u trgovinama na svakom koraku, a cijenom je prihvatljiv.
Prirodni antibiotik koristi se za brojne tegobe i bolesti te je odlična prevencija protiv prehlade.
Osim što smanjuje grlobolju i upale u tijelu, poboljšava cirkulaciju, ublažava mučninu i ubrzava metabolizam.

Kurkuma je također jedan od najzdravijih začina u kuhinji. Za to je zaslužan kurkumin koji ima protuupalna, antiseptička i antivirusna svojstva.

Osim što jača imunitet, smanjuje upalne procese u tijelu, ona i poboljšava probavu.

Godi i jetri, smanjuje rizik od Alzheimera te artritisa. Koristi se svježi korijen ili kurkuma u prahu, a osim zbog fine arome daje lijepu boju jelima.

Dodati je možete smoothiejima, zobenoj kaši ili riži, a mirisnu aromu daje i juhama.

 

Žlica meda dnevno djeluje na organizam kao prirodni biokatalizator, odnosno pomaže tijelu u boljoj iskoristivosti hranjivih ili ljekovitih tvari iz hrane, lijekova ili pripravaka, što je u trenucima kad želimo ojačati prirodnu obranu od virusa i bakterija itekako blagotvorna karakteristika.

Iako ima neograničen rok trajanja, zbog ljekovitih svojstava med je potrebno potrošiti unutar dvije godine od datuma vrcanja.

Domaći kefir također je odlično imati u zdravoj smočnici.

Taj napitak obiluje dobrim bakterijama koje imaju blagotvoran učinak na organizam, od poboljšavanja probave do ublažavanja intolerancije na hranu, alergija i jačanja imuniteta.
Domaći kefir smanjuje rizik od upalnih procesa u tijelu i detoksicira.

Sirutka, tekućina koja nastaje prilikom proizvodnje sira narodni je lijek koji bismo također trebali uključiti u prehranu kako bismo nabildali imunitet.

Sirutku koriste i sportaši kako bi nadoknadili dnevnu potrebu za proteinima te hidratizirali organizam. Sirutka se preporučuje zbog obilja kalcija, magnezija, kalija i joda, vitamina B skupine, esencijalnih aminokiselina i drugih blagotvornih tvari.

Ljekoviti sok od đumbira, limuna i kurkume

Korijen đumbir izmiksajte i protisnite kroz cjedilo da dobijete čisti sok pa umiješajte sok od dva limuna i žličicu kurkume. Spremite u bocu u hladnjak i popijte prema ukusu, razrijeđeno s vodom uz dodatak žličice meda. Napitak je najbolje popiti ujutro, pola sata prije doručka.

Jutarnji koktel od sirutke

Za doručak napravite zdravi smoothie od sirutke za dizanje imuniteta. Bananu narežite na ploške i stavite u zamrzivač kako biste dobili kremastiji napitak.
Stavite ih u blender s kriškama jedne naranče, žličicom chia sjemenkama, 1/4 žličice cimeta koji ima protuupalna svojstva, te ako volite slatki okus – jednom ili dvije datulje koje očistite od koštica.
Dodati možete i mrkvu koju je izvrsna namirnica za zdravu probavu.

Domaći kefir

Kako biste napravili domaći kefir, trebat će vam za početak starter, odnosno mekana zrnca koja se hrane i razmnožavaju u mlijeku. Kefirna zrnca ne mogu se kupiti u trgovini, najčešće kruže među vlasnicima koji lako odvoje dio i proslijede ga dalje.
Kefirna zrnca neprestano rastu, a višak koji odvojite može se zamrznuti ili proslijediti dalje. Ako se pravilno s njima postupa, rok trajanja kefirnih zrnca je neograničen.

Žlicu zrnaca stavite u čistu staklenku i dolijte oko 3 dl hladnog mlijeka
Poklopite staklenku i ostavite je na sobnoj temperaturi. Nakon 12-24 sata (ovisno o temperaturi, godišnjem dobu i sl.) dobit ćete pjenušavi napitak koji potom procijedite i spremite u hladnjak, a zrnca prelije s novom količinom mlijeka.

Domaći kefir za početak treba piti umjereno, a nakon što se organizam navikne, količina se može postepeno povećavati. Vrijeme stajanja zrnaca u mlijeku možete i prilagoditi ukusu jer napitak s vremenom postaje kiseliji.

 

 

 

 

wish.hr