3 ključne namirnice koje pomažu kod visokog pritiska

Nova studija pokazala je da tri vrste namirnica naročito pomažu kod snižavanja krvnog pritiska.

To su namirnice koje sadrže flavanol, prirodnu supstancu koja se nalazi u biljkama i već dugo se dovodi u vezu sa umanjenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti.

U pitanju su jabuke, čaj i razne bobice, koje smanjuju pritisak i umanjuju rizik od bolesti srca i krvnih sudova.

Studija objavljena u žurnalu “Naučni izvještaji” obuhvatila je 25.000 ispitanika, i analizirane su njihove navike u svakodnevnoj ishrani.

Fokus je bio na namirnicama koje sadrže flavanol, i dokazano je da su oni koji su ih jeli imali niži pritisak.

“Pronašli smo jasnu vezu između flavanola i krvnog pritiska,” rekao je profesor Ganter Kanle sa Univerziteta u Redingu.

On je dodao da su rezultati ishrane bogate flavanolom bili vidljiviji kod učesnika koji su već imali hipertenziju, kao i da je ova ishrana davala bolje rezultate kod žena, mada doktor Kanle priznaje da nema odgovor na pitanje zašto ne i muškaraca, prenosi “Dejli mejl”.

 

 

 

 

mondo.rs