Navalnog su otrovale ruske obavještajne službe

Russian opposition leader Alexei Navalny stands near law enforcement agents in a hallway of a business centre, which houses the office of his Anti-Corruption Foundation (FBK), in Moscow on December 26, 2019. - Russian police on December 26, 2019 conducted fresh searches at Kremlin critic Alexei Navalny's anti-corruption foundation, with his team calling the raid a new bid to disrupt their work. (Photo by Dimitar DILKOFF / AFP) (Photo by DIMITAR DILKOFF/AFP via Getty Images)

Velika Britanija saopštila je da Rusija treba odgovoriti na pitanja u vezi s trovanjem opozicionara Alekseja Navalnog pošto je gotovo izvjesno da iza tog napada otrovom novičok iz sovjetske ere stoje ruske obavještajne službe.

Britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab rekao je u Washingtonu, na sastanku s američkim državnim sekretarom Mikeom Pompeom da „ruska vlada ima obavezu da objasni šta se dogodilo Navalnom“, dok je upotrebu hemijskog oružja nazvao „neprihvatljivom“, prenosi Beta, pozivajući se na Reuters.

„S britanske tačke gledišta, veoma je teško videti bilo koje prihvatljivo alternativno objašnjenje u odnosu na ono da su (napad na Navalnog) izvele ruske obavještajne službe”, kazao je Raab.

Moskva odbacuje optužbe

Navalni je prekjučer objavio sliku sebe iz berlinske bolnice i naveo da sada može samostalno disati.

Najveći protivnik ruskog predsjednika Vladimira Putina prebačen je avionom u Berlin 20. augusta, nekoliko dana pošto mu je pozlilo na letu za Moskvu.

Prvobitno je bio odveden u bolnicu u sibirskom gradu Omsku.

Njemačka je navela da su laboratorijski testovi u tri države utvrdili da je Navalni otrovan nervnim agensom novičok, nakon čega su zapadne vlade tražile objašnjenje od Rusije.

Moskva odbacuje optužbe kao neosnovane.