Nemački ljekari potvrdili: Navaljni je otrovan!

Russian opposition leader Alexei Navalny stands near law enforcement agents in a hallway of a business centre, which houses the office of his Anti-Corruption Foundation (FBK), in Moscow on December 26, 2019. - Russian police on December 26, 2019 conducted fresh searches at Kremlin critic Alexei Navalny's anti-corruption foundation, with his team calling the raid a new bid to disrupt their work. (Photo by Dimitar DILKOFF / AFP) (Photo by DIMITAR DILKOFF/AFP via Getty Images)

Berlinska bolnica “Charite”, u kojoj je smješten ruski opoziconi vođa Aleksej Navaljni, potvrdila je da je glavni protivnik ruskog predsjednika Vladimira Putina – otrovan.

– Klinički rezultati testiranja ukazuju na to da je Navaljni otrovan – stoji u saopćenju berlinske bolnice koju je objavio jedan od urednika “Deutsche Wella” Ričard Voker (Richard Walker).

– Ljekarski tim je pacijenta nakon dovođenja detaljno pregledao. Klinička slika ukazuje na trovanje supstancom inhibitorom kolinosteraze – navodi se u saopćenju.

Navaljni je i dalje u induciranoj komi. Njegovo stanje je ozbiljno, ali život mu trenutno nije u neposrednoj opasnosti, stoji u saopćenju.

Ishod liječenja ostaje nesiguran, a  naknadne posljedice, naročito u kontekstu živčanog sistema, u ovom trenutku ne mogu biti isključene. Ljekari su u bliskoj komunikaciji sa suprugom pacijenta. U dogovoru s njom je odlučeno kako je javno očitovanje “Charitea” o zdravstvenom stanju Navaljnog potrebno.