U TK novih pozitivnih 38 osoba na koronavirus, preminuo muškarac iz Kalesije

Nurse preparing medical treatment with Dexamethasone and heparin in the hospital

Na području Tuzlanskog kantona potvrđeno  je kod 38 osoba prisustvo koronavirusa. Preminula je muškarac iz Kalesije (1954). 

U ovom kantonu trenutno  je aktivno pozitivn0 376 osoba. U protekla 24 sata u UKC-u Tuzla testirano je ukupno 303 uzrkaHospitalizirano je 30 osoba, od kojih su dva pacijenta na respiratoru.

U kućnoj izolaciji se nalaze 346 osoba kod kojih je potvrđen koronavirus. Pod zdravstvenim nadzorom je 399 osoba.

Prema posljednjim podacima, u Tuzli ja potvrđen COVID-19 kod 15 osoba, Sapni 6, Lukavcu 6, Kalesiji 5, Banovićima 1 , Živinicama 3, Doboj Istoku 2.

U TK je do sada preminulo 18 osoba koje su bile pozitivne na COVID-19.

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 sata, u Federaciji BiH testirano je 789 uzoraka, od kojih je 110 pozitivnih na COVID-19.

U Federaciji BiH do sada je testirano 55.729 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 2.264 osobe. Zaključno sa današnjim danom, u Federaciji BiH oporavljeno je 1079 pacijenata, 23 pacijenta oporavila su se u protekla 24 sata.

Trenutno je aktivno 1127 slučajeva-oboljelih od COVID-19. Do sada je zabilježeno 58 smrtnih slučajeva.

Epidemiološke službe 24 sata su na terenu gdje otkrivaju slučajeve, izoliraju ih i prate njihove bliske kontakte i svakodnevno sa zavodima za javno zdravstvo i zdravstvenim službama poduzimaju velike napore kako bi odgovorili na pandemiju COVID-19. U svemu je veoma važna suradnja stanovništva sa epidemiološkim službama koje provode istrage, kao i daljnje striktno pridržavanje preporučenih individualnih mjera zaštite.

“Neophodno je da se svi posvetimo provođenju mjera lične/osobne zaštite i da se poslodavci pridržavaju preventivnih mjera na radnim mjestima kako bi se spriječilo širenje virusa i porast broja oboljelih. Držanje distance i izbjegavanje rukovanja i grljenja, izbjegavanje okupljanja, nošenje maski u zatvorenom javnom prostoru te ukoliko na otvorenom nije moguće održati distancu od dva metra, često i temeljito pranje ruku, održavanje lične/osobne higijene i higijene prostora mjere su kojima možemo postići mnogo na sprečavanju širenja virusa”, poručuju iz Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva.