Bolnice odbile da skladište Fikretove respiratore iz malinjaka

Mustafa Kadribegović, v. d. direktor Federalne uprave Civilne zaštite, potvrdio je da postoji problem privremenog smještaja respiratora. On je potvrdio da su bolnice i klinički centri odbili skladištenje Firetovih respiratora iz malinjaka. Evo pta je izjavio za Oslobodjenje:

“Na osnovu farmaceutsko-inspekcijskog nadzora Inspektorata Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, Federalnoj upravi Civilne zaštite je naređeno hitno i adekvatno skladištenje 80 respiratora ACM812A, koji se nalaze u skladištu FUCZ-a. Ovo naređenje podrazumijeva da se respiratori moraju skladištiti u skladištima koja su odobrena za te namjene od Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

U tom smislu FUCZ je već sutradan nakon provedenog farmaceutsko-inspekcijskog nadzora uputio poziv za dostavljanje ponuda na četiri adrese ovlaštenih veletrgovaca medicinskim sredstvima u Kantonu Sarajevo.

Novčana sredstva su skromnija, ali iz zdravstvenog sektora u posljednje vrijeme nisu iskazali potrebu za nabavkom medicinskih sredstava

U ponedjeljak, 1. juna 2020. godine, pristigla je jedna ponuda, ali je 3. juna ponuđač obavijestio FUCZ da ne može preuzeti rizik skladištenja zbog problema s osiguranjem robe, koja je predmet skladištenja od strane osiguravajućih kuća. Nakon toga, FUCZ je uputio zahtjeve za privremeno skladištenje respiratora ACM812A na adrese UKC-a Tuzla, SKB-a Mostar, Kantonalne bolnice “Dr. Safet Mujić” u Mostaru i KCUS-a. Sve navedene zdravstvene ustanove su nas obavijestile da ne mogu udovoljiti našem zahtjevu” rekao je Kadribegović.