Obavezno pročitajte: Sve što morate znati o koronavirusu i borbi protiv njega

Virus je spor

Radi se o virusu sa dugom inkubacijskom dobi, koja se može produžiti do 14 dana.

Koliko je to slab podatak za planiranje zaštite, istovremeno je i dobar za sve nas. Ako bi se radilo o mnogo jačim virusima, prije bi nas “oborili”. To, da virus polako napreduje u tijelu, znači da imamo i vremena da ga zaustavimo u napredovanju. Dakle, trenutak zaraze ne određuje o tome da li ćemo se razboljeti. Određuje to šta ćemo nakon zaraze raditi.

Osjetljiv je na toplotu

Značajan je podatak da izaziva povišenje tjelesne temperature iznad 38 stupnjeva. Koliko tačno ne znamo, ali ako se svuda provjerava da li je iznad 38 stupnjeva, možemo zaključiti da je to područje temperature koju tijelo ostvaruje da virus onesposobi, što je dobra vijest. Slabije bi bilo ako bi virus bio postojaniji i ako bi ga naše tijelo još moralo “podgrijavati” na višim temperaturama, npr. 41 stupanj, ili više, što nas već životno ugrožava. Budite pozorni na ovaj podatak, jer ako je naš sustav imuniteta već ocijenio da se bori protiv ovog virusa temperaturom u rasponu od 38 do 39 stupnjeva, to je zaista odlična novost. Ta temperatura nas ne ugrožava. Pustimo sustavu imuniteta slobodan put, da uradi svoje, i ne snižavajmo prebrzo temperaturu, jer time u suštini omogućavamo virusu neometano razmnožavanje i napredovanje u našim tkivima.

Meta virusa su pluća

Znamo da virus udara prije svega na pluća i da kod približno deset posto ljudi izaziva komplikacije sa disanjem. To znači da se moramo usredsrijediti na načine kako provjetriti pluća i sačuvati njihovu kondiciju. Postoje brojni načini kako okrijepiti pluća i tako spriječiti da respiratorni virusi, uključujući i COVID 19, prouzroče komplikacije.

Dužinu trajanja bolesti još ne poznajemo, ali po tome što su u Kini, nakon 10 do 15 dana, otpustili kući prve izliječene, možemo zaključiti da je to trajanje bolesti kod ljudi kod kojih je došlo do zapleta. Budući da 90% ljudi zarazu preživi bez većih komplikacija, to znači da bi mogli u domaćim uvjetima zarazu “odraditi” u jednom tjednu.

Karakteristika zaraze je suhi kašalj

Zanimljivo je da smanjen kapacitet pluća kod brojnih primjera nije uvjetovan “prepunim plućima”. To znači da biljke i pripravci, koji suše sluznice, nisu odgovarajući. Radije da se poslužimo trputcem (bokvica, lat. Plantago) u medu, smrekinim i borovim krajičcima, rotkvom i medom, timijanovim sirupom u medu, korijenjem crnog šljeza (lat. Malva Sylvestris), kardamom, droserom ili okuglolisnom rosikom (lat. Drosera rotufolia).

COVID 19 je žilav

Trenutno još ne znamo da li se virus prenosi samo kapljicama s jedne osobe na drugu, odnosno koliko dugo preživi izvan domaćina, npr. na kvakama vrata, u toaletima, na ručkama, sjedištima, klupama, dječijim igračkama, na novcu i na drugim predmetima koje dodiruje veliki broj ljudi.

Još vrući podaci pokazuju da virus u zamrznutom stanju na minus 20 stupnjeva može preživjeti i do dvije godine, na hrani u frižideru (na 4 stupnja Celsiusa) može ostati vitalan do 72 sata. Virus, dakle, vrlo dobro podnosi hladnoću, a u visokim temperaturama se neutralizira na temperaturi kuhanja od 70 stupnjeva Celsiusa. Za sve prehrambene proizvode iz dućana i tržnica bi zato u vrijeme velikog rizikovanja zaraze bilo važno – sve dobro termički obraditi.

Šta ako nemamo maske?

Kako zaključuju stručnjaci, nošenje maske je razumno samo zato da zaraženi ne kiše u lice ostalima. Kao preventiva – maska nema neki veliki utjecaj. Sluznicu možemo sačuvati od napada virusa i na brojne druge načine, kojima postižemo i bolje rezultate, nego sa maskama.

U vrijeme zaraze kugom liječnici su nosili maske sa kljunom u kojeg su nagurali protivmikrobne začine i tako si filtrirali zrak. Kako je vrijeme karnevala prošlo, vjerojatno sa takvim maskama nećete hodati. Ali možete u šal, maramu, ovratnik, kapnuti jednu do dvije kapljice eteričnog ulja, koje djeluje protivvirusno i štiti vašu sluznicu (odgovara eukaliptusovo, lovorovo, narandžino, od mandarina).

Suhu sluznicu u nosu možemo sačuvati mazilima na temelju soli (npr. Nisita) ili sami napravimo mazilo na temelju kokosove masti.

MED OD BOROVIH IGLICA

Sluznicu grla možemo sačuvati tako što je nekoliko puta na dan isperemo slanom vodom (progrgoljimo), dva-tri puta na dan uzmemo pastilu islandskog lišaja ili med sa dodatkom đumbira, cimeta, crne kumine ili eteričnog ulja koromača (lat. Pimpinella anisum).

Šta ako nemamo dezinfekcijskih sredstava?

Napravimo ih sami. Ruke i površine možemo dezinficirati hidrolatima, eteričnim uljima razrijeđenim u alkoholu, mliječnom kiselinom (molkosan), octom, octom sa dodatkom eteričnog ulja ili ekstrakta… Za dezinfekciju možemo upotrijebiti i domaće tinkture od origana, američkog slamnika (lat. Echinacea purpurea), od vrtnog čubara (lat. Satureja hortensis), timijana.

10 općih uputstava za zaštitu pluća

Otpornost pluća možemo popraviti na brojne načine. Evo nekih!

VIŠE VODE ZNAČI MANJE SLUZI Ako su pluća dobro hidrirana, biće manje podložna infekciji. Mnogo ljudi, a naročito stariji, nisu svjesni da time što popiju manje vode povećavaju količinu sluzi u plućima. Tijelo na taj način pokušava spriječiti da disanjem gubi vodu koje nedostaje, zato gušća sluz u plućima i time stvara ugodnu sredinu za gnojenje za respiratorne viruse.

LJUTI OKUSI RASPRŠUJU SLUZ Hren, vasabi, čili i slični ljuti začini imaju dokazano dejstvo na raspršivanje sluzi. Istovremeno i razrjeđuju krv i pospješuju limfu, što dodatno poboljšava djelovanje “komunalnih” službi u tijelu.

DOBRE MASTI KRIJEPE PLUĆA Još u starim vremenima kod upala pluća su se pripremali oblozi sa svinjskom masti i lojem. I konzumiranje kvalitetnih protivupalnih masti je također vrlo korisno. Ako imamo u našim ćelijskom ovojnicama ugrađene kvalitetne masti omega 3 i kvalitetne srednjolančane zasićene masti (sirovo maslo, kokosova mast, dijelom i ekološka svinjska mast), ćelijske ovojnice će biti kompaktnije i virusi neće tek tako moći prodrijeti u njih. I suprotno tome – upalne masti omega 6, koje dominiraju u klasičnim margarinima, rafiniranim mastima i industrijski procesiranoj hrani, slabe naše ćelijske ovojnice i čine ih ranjivijim za prodor virusa.

SUNCE I VITAMIN D3 Brojne studije dokazuju da je vitamin D odličan zaštitnik pluća. Budući da u ovo vrijeme još ne možemo računati na onaj kojeg ostvarujemo eksponiranjem sunčevim zrakama, pomaže konzumiranje kvalitetnih prirodnih oblika vitamina D. Potražite D3 – aktivni oblik vitamina D. Zanimljiva znanstvena studija objavljena u zbirci Pubmed Epidemic influenza and vitamin D pokazuje da kod žena koje su cijele godine unosile D3 uskoro uopće nije bilo oboljelih od gripe.

ZAGRIJAVANJE SLUZI NE SMIJE BITI PREBRZO Kod mnogih zaraza pluća dođe do komplikacija kad se jakim sredstvima počne prebrzo topiti sluz, koja se onda izluči i “zalije” pluća. Posebno slaba kombinacija nastane kad s jedne strane topimo sluz, a drugim sredstvima “ublažujemo kašalj”, što znači da onemogućavamo lučenje sluzi iz tijela. Mudrije od tih agresivnih sintetičkih sredstava djeluje priroda. Klinički najispitanije sredstvo za prirodno topljenje sluzi i njeno olakšano lučenje kroz kašalj su sirupi i pripravci od bršljana. Od domaćih pripravaka je vrlo preporučljivo u ovo vrijeme zaraza koristiti sirupe od borovih ili smrekinih iglica, trpotca u medu i đumbira u medu.

DIŠITE BOLJI ZRAK Zrak u zatvorenim prostorima vrlo brzo postane “potrošen” i tijelu više uzima nego što da. Iako ste bolesni, morate voditi računa da prostor, u kojem boravite, bude dobro prozračen. Svaki sat, minutu ili dvije napravite propuh u prostoru.

Za kvalitet zraka i unutarnju dezinfekciju disajnih puteva odlično mogu poslužiti eterična ulja. U isparivač stavite 4 do 6 kapljica eteričnog ulja borovih iglica, eukaliptusa, anisa i lakše ćete disati. Istovremeno se tako i dezinficira zrak, koji udišete skupa sa ukućanima.

NAVLAŽITE ZRAK Suhoća zraka povećava mogućnost zaraze, zato mjerite vlažnost u prostoru i ako padne ispod 35%, počnite upotrebljavati stroj za vlaženje zraka, sušite veš (opran prirodnim sredstvima, da se spriječi dodatno draženje disajnih puteva kemikalijma), ili nekako drugačije podignite postotak vlage u prostoriji. Vlažne sluznice mnogo lakše izlučuju zaštitne tvari (tvz. lizocim), koje onemogućavaju upad patogena. Suha sluznica je lagan plijen.

NE POMAŽITE VIRUSIMA U vrijeme kad se tijelo bori sa virusima, sabotiraćete vlastiti imuni sustav ako budete jeli hranu koja truje, kiseli ili proizvodi sluznicu. Količinu sluzi na sluznici disajnih puteva povećava konzumiranje mlijeka, bijelog šećera, bijelog brašna i njihovih proizvoda. Izbjegavajte i industrijski obrađenu hranu, u kojoj je puno aditiva. Većini virusa za razvoj treba kiselo tkivo, a njihovo napredovanje spriječimo bazično efikasnom prehranom. Više povrća, luka, začina, algi, ječma i koprive.

ODLOŽITE PROLJETNO POSPREMANJE STANA Izbjegnite sve što će dodatno opteretiti disajne puteve. Fina prašina, agresivna tkiva u proizvodima za čišćenje, bojama, umjetnim mirisima u prostoru, osvježivači zraka, dim cigareta – sve su to jaka i nepotrebna dodatna opterećenja za disajne organe.

RIJEŠITE SE ZATVORA Za kraj je značajno da ne zaboravite još i na ovu mjeru. Višednevni zatvor povišava kiselost organizma i neposredno utječe na veću podložnost pluća zarazi. Možda je upravo to razlog da su stariji ljudi, koji često imaju zatvor, više podložni upalama pluća i drugim poteškoćama sa donjim disajnim organima. Vrijeme je da prehrani dodate čim više dragocjenih sluzi (ljuspice trpotca, laneno sjeme, sjeme chia), koje će biti blagodat za pospješenje prohoda hrane kroz debelo crijevo. Korisno je povećati i unos surutke, octa, molkosana i drugih fermentiranih koncentrata, koji pospješuju rad crijeva i sprečavaju razrastanje patogena u debelom crijevu. Ako ne drugačije, u vrijeme opasnosti od zaraze napravite klistir. Čisto crijevo će jako olakšati djelovanje pluća i čak u vrijeme povišene temperature smanjiti moguće komplikacije.

Prirodna sredstva koja dokazano djeluju protiv coronavirusa

Američki slamnik (lat.Echinacea purpurea) Malo pripravaka je znanstveno testirano baš za koronavirus. Pored pripravaka protiv malarije, koje ovih dana ubrzano obnavljaju, već nekoliko godina poznajemo učinkovito prirodno sredstvo protiv coronavirusa – alkoholni ekstrakt od američkog slamnika. Najnovija istraživanja, obavljena na temelju podataka šest kliničkih studija, u kojima je ukupno sudjelovalo 2.458 ljudi, otkrivaju da možemo američkim slamnikom jako smanjiti, koliko ponavljanje, toliko i izazvati slabljenje zaraze disajnih organa, kao što je upala pluća. Uzimanje alkoholnog ekstrakta je u ovoj studiji pokazalo da je pojava gripa i prehlada smanjena za 50%.

Najbolje rezultate je postigao pripravak Echinaforce A. Vogel, spremljen od svježeg američkog slamnika, u kojem je upotrijebljena cijela biljka (korijeni gornji dio). Korijen je u ekstraktu značajan jer sadrži alkilamide, koji inhibiraju prekomjerni odgovor imunološkog sustava (npr. pretjeran temperaturu, preveliku proizvodnju sluzi), i baš zato se ovaj proizvod jako dobro pokazao i kod epidemije tvz. svinjske gripe, za koju su bile karakteristične teškoće sa disanjem, pluća puna vode i previsoka temperatura.

Ako sami pravimo ovakve proizvode, značajno je da upotrijebimo jak alkohol (65% do 70% etanol). Odvojeno napravimo tinkturu korijena i tinkturu gornjeg dijela biljke. Upotrijebimo makar 3 godine staru biljku. Korijen iskopamo u vrijeme mirovanja. U vrijeme cvjetanja pripremimo tinkturu gornjeg dijela biljke. Na kraju obje tinkture udružimo tako da upotrijebimo 95% tinkture gornjeg dijela biljke i 5% tinkture od korijena.

Medicinsko bilje Čajevi od začina, koji krijepe pluća: veliki oman (lat. Inula helenium), luk, galgant (lat. Alpinia officinarum), koromač, đumbir, kardamom.

Od domaćih sirupa upotrebljavamo smrekine i borove iglice, tropotec u medu, suhe ekstrakte bršljana, sirupe na temelju propolisa i timijana.

Pluća krijepimo i svim biljkama koje uređuju metabolizam, čiste i krijepe jetru. Zato su dobrodošli i senf, kurkuma, artičoka, maslačak i kopriva.

Vitamin D3 Veliki broj studija pokazuje da manje vitamina D znači osjetljivija pluća. Taj vitamin naime ima vrlo značajnu ulogu u zaštiti pluća. Zato je korelacija među padom tog vitamina (kad se potroše zalihe) i pojavom epidemije respiratornih virusa vrlo očita. Studija iz 2006. godine potvrđuju teoriju da je nedostatak vitamina D povezan sa epidemijama sezonske gripe.

Japanska studija iz 2010. je pokazala da je pojavnost gripe bila značajno manja kod školske djece koja su uzimala vitamin D3. Studija je ustanovila da mogu dodatna prehrambena sredstva od D3 u zimskom razdoblju smanjiti pojavnost gripe tipa A, a naročito kod školske djece.

Sposobnost tijela da se brani od zaraze vrlo puno zavisi od vitamina D, jer niska razina vitamina D ima za posljedicu slab odziv imunološkog sustava i veću podložnost za ulazak virusa. Značajno je da koristimo prirodni i aktivni vitamin D3. Najbolji životinjski izvor su jetra bakalara, a među biljkama onaj koji se dobiva iz lišaja.

Vitamin C Lipozomske oblike je moguće koristiti u većim mjerama (a da se ne nadraži želudac i bubrezi). U primjerima sa jednakom količinom drugih oblika vitamina C djelovanje lipozomskih oblika je oko šest puta moćnije. Najbrže se apsorbira ako ga duže vrijeme imate u ustima, npr. jednu minutu. A ako duže vremena uzimate C vitamin, onda uzimanje dodatnih količina nije potrebno.

Tekst je preuzet sa Zazdravje.net: odabrala i sa slovenačkog prevela Nada Zdravič