Ovu hranu izbjegavajte kad ste bolesni…

Na prve znake prehlade ili gripa, znate šta vam je činiti: kuha se domaća pileće supa, pravi se čaj u koji se dodaje limun ili đumbir; pije se sok od svježe cijeđene pomorandže, a citrusi se “gutaju” u velikim količinama.

Znate pravilo da se slatkiši nikako ne smiju koristiti, pogotovo kada imate grlobolju!

Ali da li ste znali da pojedina zdrava hrana može da naškodi vašem, ionako osetljivom zdravlju.

Evo spisak namirnica koje nikako ne smijete da jedete kada ste bolesni:

Kad imate grip, prehladu ili groznicu izbjegavajte:

Spanać: Smatra se da spanać aktivira ćelije, nazvane mastociti, da oslobašaju histamin i aktiviraju upalni proces, što dodatno pogoršava umor i druge simptome prehlade i gripa.

Orasi: Ova namirnica sadrži hranljive sastojke koji pomažu tijelu da se izbori sa infekcijom, poput cinka i vitamina E. Ali možda ćete želeti da se suzdržite od konzumiranja ovog proizvoda u početnoj fazi bolesti, posebno ako imate stomačni virus ili groznicu. Orasi su bogati masnoćom koju tijelo mora da sagorijeva dugo, što može da vam oduzme energiju koja vam je neophodna.

Brokoli: Da ne biste iritirali svoj gastrointestilni trakt, uzmite hranu koja sadrži manje vlakana i koja je lakša za varenje kako bi tijelo imalo vremena da se bori protiv infekcije.

Umesto toga možete jesti: pečurke, ljute papričice, pileću supu…

Kad imate glavobolju, ovo morate da izbjegavate:

Stari sir: Što je namirnica starija to sadrži više histamina, a stari sir je na vrhu te liste. Histamin može da izazove širenje krvnih sudova u mozgu, izazivajući glavobolju ili pogoršavajući stanje.

Fermentirane namirnice: Tiramin i aminokiseline koje se nalaze, na primer, u kiselom kupusu i salatama, mogu dodatno da pokrenu i pogoršaju glavobiolju, jer je nekim ljudima teško da ih razgrade.

Umesto toga možete jesti: svjež krastavac, govedinu i nemasno meso.
Rasol: Tečnost koja liječi probavu, astmu, čir i kožu!

Kada vas muči kašalj i grlobolja, izbjegavajte ove proizvode:

Sirovo povrće: zbog toga što vam sirovo povrće može dodatno izgrebati grlo.

Citruse: Ako jedete agrume tokom prehlade to će vas “napuniti” vitaminom C, ali s druge strane nivo kiselosti koji se nalazi u limunu ili grejpfrutu može dodatno da iziritira grlo.

Umesto toga jedite: jaja u svim oblicima i med (što sirov, što u čaju).

Kad imate mučninu, bolove u stomaku i dijareju, izbegavajte ove proizvode:

Mliječnu hranu: kada vam je u želucu loše, mliječni proizvodi mogu samo da pogoršaju stanje i bolove u stomaku.

Žitarice: Ovaj proizvod sadrži toliko vlakana da je tijelu mnogo nezgodno da ih svari. Isto važi za mahunarke.

Pasulj: iz istih razloga tokom stomačnih problema nikako ne jedite pasulj.

Umijesto toga jedite: banane, čist, baren pirinač, ovsenu kašu.

still magazin