Devet mjeseci zatvora bivšem direktoru JP ‘Putevi Brčko’

Osnovni sud Brčko distrikta BiH pravomoćno je osudio bivšeg direktora JP ‘Putevi Brčko’ Dragana Marinkovića na devet mjeseci zatvora zbog zlouporabe položaja.

Tužiteljstvo Brčko distrikta BiH priopćilo je u petak kako je dokazalo optužbe protiv Marinkovića za kazneno djelo zlouporabe položaja ili ovlaštenja, koje je počinio u postupcima javnih nabavki u tom poduzeću od 2013. do 2016. godine.

“Marinković je bio optužen da je kao direktor JP Putevi Brčko u osamnaest procedura javnih nabavki postupao suprotno ovlaštenjima i odgovornoj dužnosti u tom poduzeću. Bilo mu je stavljeno na teret da je sam po vlastitom izboru ili putem drugih zaposlenika u tom poduzeću dodijelio osamnaest ugovora o nabavci za to poduzeće ukupne vrijednosti oko 150.000 maraka”, navode iz Tužiteljstva.

Okončanjem suđenja po ukupno osmanaest tačaka optužnice iz 2017. godine i žalbenog postupka pred lokalnim pravosuđem, Marinković je pravomoćno osuđen po petnaest optužnih točaka, dok je pod tri točke oslobođen optužbi.

Sud je Marinkoviću izrekao i zabranu vršenja dužnosti odgovorne osobe u javnim poduzećima u trajanju od jedne godine, u koje se neće računati vrijeme provedeno na izdržavanju kazne, priopćili su iz Tužiteljstva Brčko distrikta BiH.