10 razloga zašto biste šipak trebali uvrstiti u svoj jelovnik..

 

Žarko crvene bobice šipka, koje upravo sazrijevaju, plodovi su biljke koju još nazivaju divljom ružom. Njegova je vrijednost neprocjenjiva zbog činjenice da sadrži više C vitamina od naranče i limuna, kao i jer se sadržaj C vitamina termičkom obradom ne smanjuje, nego dapače, nakon desetominutnog kuhanja količina C vitamina u šipku se čak poveća, pokazuju istraživanja.

Bogat je izvor flavonoida (fitokemikalije koje sprečavaju nastanak i širenje raka te imaju snažan protuupalni učinak), selena, magnezija te vitamina iz grupe E, A i B kompleksa

1. Olakšava reumatske bolove
Postiže dobre rezultate u liječenju reumatoidnog artritisa. Kontinuiranom konzumacijom može se čak za 25 posto poboljšati zatečeno stanje. Olakšat će bolove i poboljšati raspoloženje kod pacijenata, smanjiti upalne procese.

2. Umanjuje probleme dišnog sustava
Vitamin C, koji je važan sastojak ovog ploda, umanjit će probleme i smetnje dišnog sustava i astme. Napici od šipka olakšat će teškoće s disanjem kod djece koja boluju od astme, ublažiti kronični kašalj i curenje iz nosa kod viroza i prehlada.

3. Smanjuje kolesterol
Antioksidansi u šipku smanjit će kolesterol u organizmu. Patite li od povišenih masnoća, preporučljivo je redovito piti čaj od šipka. Isti savjet vrijedi i za one koji imaju problema s hipertenzijom i srcem.

4. Bogat antioksidansima
Sadrži visoke vrijednosti antioksidanasa, kao što su karotenoidi, flavonoidi i polifenoli, koji imaju funkciju zaštite imuniteta, a osim toga bit će i velika podrška u prevenciji nastanka zloćudnih tumora i krvožilnih bolesti.

5. Regulira razinu šećera
Dijabetičari će također profitirati od ove ljekovite biljke: regulira razinu šećera u krvi i smanjuje rizik od nastanka samog dijabetesa.

Dvije šalice šipka na dan dostojno će zamijeniti multivitaminske tablete!

6. Pospješuje probavu
Voćne kiseline i pektini u šipku imaju dijuretski i laksativni učinak pa će pospješiti probavu i ubrzati iscjeljenje kod bubrežnih bolesti.

7. Regenerira stanice kože
Adstringentno (zatezajuće, skupljajuće) svojstvo šipkovog ulja koristan je sastojak u kozmetičkoj industriji. Ima sposobnost da regenerira stanice kože, dobar je u tretiranju ožiljaka, akni, opeklina. Sprečava isušivanje kože i potpomaže njezinu hidratizaciju. Pijenje čaja od šipka dobro je za kožu jer sadrži vitamin A, koji zadržava elasticitet kože te sprečava nastanak bora i mrlja.

8. Djeluje na kosti
Vitamin C u šipku je odgovoran za proizvodnju kolagena u tijelu koji je neophodan za strukturu kostiju.

9. Proizvodi crvena krvna zrnca
Željezo iz šipka proizvodi crvena krvna zrnca koja kroz tijelo prenose kisik i hranjive tvari, što se smanjuje u vrijeme menstrualnog ciklusa. Vitamin C olakšava apsorbciju željeza.

10. Liječi bolesti želuca
Može se uspješno koristiti u liječenju grčeva, čira na želucu, želučane kiseline. Kod tih smetnji najbolje je koristiti tonik od šipka.

 

 

živim.gloria.hr