16 stvari koje će se dogoditi ako ne pijemo vodu

0

 

Naše je tijelo sastavljeno od oko 60% vode što ujedno čini vodu imperativom za tvoje zdravlje. Od sprječavanja nadutosti do hidratiziranog i globalno zdravog organizma, uzimanje dovoljno vode jedna je od najvažnijih stvari koje možeš učiniti. Postoje drastični fiziološki učinci, pa je bolje otkriti ​​što se događa kad ne piješ dovoljno vode.

1. Dobit ćeš na težini

Zvuči kontradiktorno, ali “štednja” na vodi za piće zapravo može uzrokovati zadržavanje vode i privremeno debljanje. “Kad ne piješ dovoljno vode tvoje tijelo zadržava svaku kap kako bi spriječilo ozbiljnu dehidraciju”, kaže dijetetičarka Abbey Sharp.

2. Nećeš imati dovoljno energije

Preskočiti kofein i napiti se vode? Da i to može funkcionirati da se razbudiš ujutro. No, naravno ne moraš si uskratiti kavu ako je voliš, no pij i uz nju dovoljno vode, tim više što je kava diuretik. “Da, trebala bi piti puno vode tijekom dana kako bi ostala hidratizirana. U stvari, čak i lagana dehidracija može značajno iscrpiti tvoju razinu energije”, objašnjava nutricionistkinja Erin Palinski-Wade. A energije nam ujutro ionako nedostaje…

3. Nećeš se moći koncentrirati

Temeljni element života također je bitan za funkcioniranje mozga koji se, usput, sastoji od 80 posto vode te njegove sposobnosti i funkcije uveliko ovise i o količini vode koju konzumiramo. Čak i lagana dehidracija narušava njegove sposobnosti, što svaku eureku čini izazovom. Studija u časopisu Nutrients otkrila je da pitka voda može spriječiti gubitak pamćenja i pažnje.

4. Povećava se rizik od moždanog udara

Dehidracija ne samo da će ti otežati oporavak od moždanog udara, već zapravo može i povećati rizik od njegova nastanka, pokazalo je istraživanje posvećeno kardiovaskularnim poremećajima.

5. Postat ćeš razdražljiva

Dvije studije sa Sveučilišta Connecticut provele su muškarce i žene kroz niz kognitivnih testova i otkrile da čak i blaga dehidracija negativno utječe na njihovo raspoloženje te uzrokuje umor i glavobolju.

6. Osjećat ćeš se gladnije

Vrlo često možemo pomiješati glad s dehidracijom. Ako ti trbuh kruli, najbolje je popiti malo vode. “Pokušaj popiti vodu i pričekati 20 minuta prije nego što uzmeš obrok”, kaže nutricionistica Amy Shapiro. Također poziva na zamjenu slatkih pića poput sode, sokova ili sportskih napitaka vodom.

7. Metabolizam će ti sporo raditi

Izbacivanje vode iz prehrane može ozbiljno pokvariti planove mršavljenja, što je dokazalo istraživanje iz The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism. Nakon što su popili otprilike 0,5 l vode metabolizam sudionika povećao se za 30 posto. Istraživači procjenjuju da bi povećanjem unosa vode za 1,5 litre dnevno (oko šest čaša) tijekom godine sagorjelo dodatnih 17.400 kalorija – a to je gubitak od pet kilograma!

8. Imat ćeš glavobolje

Prije nego što posegneš za nekim analgetikom kad te boli glava, pokušaj piti vodu. Prethodno istraživanje koje smo upravo spomenuli otkrilo je da dehidracija također može dovesti do glavobolje. Zašto poznati i slavni piju ‘vodu punog mjeseca’ i kako je možeš sama napraviti kod kuće 9. Koža će ti se pogoršati Kad ne piješ dovoljno vode, kolagen počinje pucati i vezivati ​​se, što dovodi do toga da se sitnije bore i borice sve više primjećuju. Dakle, oslanjamo se na vodu kako bi i naša koža bila dovoljno hidratizirana, a ne suha.

10. Nećeš imati energije za vježbanje

Tvoje tijelo ne može učinkovito pretvoriti ugljikohidrate u energiju bez dovoljno vode. A prema Fiziološkom društvu, dehidracija može dovesti do loših performansi. Ne samo da će izvedba vježbi patiti, već će i nedovoljna količina tekućine u tijelu zaustaviti razgradnju masti. 11. Imat ćeš problema s probavom Imaš problema s opstipacijom? Možda ne piješ dovoljno vode… Naime, probava je dobro regulirana kada debelo crijevo dnevno upije do pet litara vode, što ujedno olakšava odlazak na toalet, kažu liječnici gastroenterolozi.

12. Bubrezi će ti loše funkcionirati

Da bi bubrezi mogli ispravno raditi, potrebna je voda za razrjeđivanje krvi. Bez dovoljno vode, bubrezi moraju raditi prekovremeno kako bi filtrirali krv. A ozbiljna dehidracija također može dovesti do zatajenja ili bubrežnih kamenaca. 4 situacije u kojima je bolje da ne piješ vodu – zar i to postoji?

13. Imat ćeš problema s radom srca

Kad si dehidrirana, tvoje srce mora više raditi kako bi održalo protok krvi kad ustaneš. Ako nisi unjela dovoljno vode u organizam tvoje srce nije doraslo tom zadatku, a nedovoljni protok krvi u mozgu može rezultirati nesvjesticom.

14. Dečki mogu doživjeti erektilnu disfunkciju

U dehidriranom stanju stvara se veća količina angiotenzina, vrste hormona koja se obično nalazi u muškaraca koji imaju poteškoća u postizanju stabilne erekcije.

15. Nećeš moći plakati

Nedostatak vode zaustavit će ti suze (ali samo fizički, a ne emocionalno!). “Proizvodnja suza smanjuje se kad je osoba dehidrirana zbog slabe konzumacije vode. Tijelo pokušava stvoriti homeostazu ili kontrolirati ravnotežu tekućina. Kada se smanji količina unosa tekućine, tijelo prvo skladišti vodu da hidratizira vitalne organe,” kaže Elissa B. Gartenberg, liječnica.

16. Tvoja mokraća će promijeniti boju

Željela znati jesi li dovoljno hidratizirana? Provjeri svoju mokraću. Kad ne piješ dovoljno vode, boja urina pretvorit će se u tamnije žutu. Ako si jako dehidrirana, možda uopće nećeš moći mokriti.

 

 

 

 

 

 miss7.24sata.hr