12 stvari koje niste znali o aroniji

0

Aronija je jedna od namirnica koja s punim pravom nosi ime super-voće, što je termin kojim se od 2005. godine opisuje voće bogate nutritivne vrijednosti. Ova namirnica potječe iz sjeverne Amerike, iz divljine šuma, a poznata je po svom oporom okusu. Može se naći u tri boje: crvenoj, ljubičastoj i tamno-ljubičastoj (Aronia melanocarpa) koja je skoro pa crne boje. Takva izrazito tamno-ljubičasta boja ukazuje da je bogata antioksidansom antocijanom koji štiti stanice organizma, djeluje protuupalno te pomaže kod kroničnih upala. A koje se još zdravstvene prednosti kriju u bobici aronije?

1. Aronija je pravo prirodno blago prepuno vitamina pa tako sadrži gotovo pola abecede – C, A, E, B, B2, B6, B9 i vrlo rijedak vitamin P.
2. Svježi plodovi aronije imaju najveći antioksidativni kapacitet među svim bobičastim i ostalim voćem mjerenim po ORAC i TEAC standardima, zbog čega usporavaju starenje i sprječavaju oštećenje stanica.
3. S obzirom na to da je prepuna flavonoida, aronija je iznimno učinkovita u zaštiti srca i krvnih žila.

4. Aronija pomaže u regulaciji krvnog tlaka tako što djeluje poput antiupalnog sredstva i opušta arterije svojim sastojkom antocijaninom.
5. Aroniju mogu koristiti i dijabetičari – antocijanin smanjuje razinu glukoze u urinu i razinu oksidacije lipida te tako pomaže kod šećerne bolesti.
6. Zaštita od sunca ne mora dolaziti samo izvana – aronija je jedna od namirnica koja štiti kožu iznutra od sunčevih opeklina.

7. Aronija pospješuje rad štitnjače – poboljšava i regulira izlučivanje njezinih hormona te tako pomaže kod bolesti štitnjače.
8. Aronija djeluje blagotvorno na crijeva i želudac, a dobra je za sve osobe koje pate od gastritisa ili čira na želucu.
9. Također pospješuje cirkulaciju te ublažava migrene i glavobolje.
10. Još jedna od blagodati aronije je što pridonosi zdravlju i normalnom funkcioniraju imunološkog sustava.

11. Aronija također pomaže kod čišćenja organizma, a učinkovita je pri izlučivanju teških metala i radioaktivnih tvari – ruski znanstvenici koristili su aroniju nakon nuklearne katastrofe u Černobilu 1986. godine za ublažavanje zdravstvenih tegoba zaraženih osoba.
12. Aronija je otporna na hladnoću (može preživjeti temperature do -30°C) pa bez problema uspijeva i u našim krajevima. Zasadite je i uvjerite se sami!

 

 

 

 

 

naturala.hr