12 RAZLOGA ZAŠTO KORISTITI BUČINO ULJE

0

Hladno prešano ulje koje proizlazi iz sjemenki bundeve oduševljeno prate mnogi sljedbenici prirodnih blagodati. Bučino ulje može napraviti čuda za unutarnju i vanjsku ljepotu zahvaljujući bogatstvu vitamina A i E, omega 3 i 6 masnih kiselina, cinku, triptofanu i mnoštvu snažnih antioksidansa.

 Mogućnosti korištenja praktički su beskonačne pa vam pružamo vrlo dug popis pogodnosti.

1. Za zdravlje prostate

Sjeme bundeve već je dugo cijenjeno kao važna hrana za zdravlje muškaraca, a istraživanja pokazuju da i ulje i sjeme mogu biti osobito korisni za prostatu. Smatra se da je to, barem djelomično, zbog visoke razine cinka, a prostata sadrži najviše koncentracije cinka tijelu.

Ulje bundeve može biti jedna od najboljih stvari koje možete konzumirati za zdravlje prostate. Opsežno se proučava, a poznato je da smanjuje veličinu povećane prostate, osobito u slučaju dobroćudne hiperplazije prostate (BPH) ili povećanja prostate uslijed dobi. U istraživanju iz Mađarske, pacijenti s BPH koji su dnevno uzimali ulje od bundeve za dva mjeseca iskusili su poboljšanje noćnog mokrenja u 66% sudionika, a 86% je iskusilo poboljšanje kod poteškoća s uriniranjem. Kod jedne trećine pacijenata ustanovljeno je smanjenje veličine prostate.

Hladno prešano bučino ulje

2. Smanjenje upale

Zamjenom hrane s visokom razinom zasićenih masti s hranom koja sadrži zdrave nezasićene masti, ostvaruje se prirodno pozitivan utjecaj na upalne procese u tijelu. Sjeme ulja bundeva može biti važan dio protuupalne dijete za koju se utvrdilo da smanjuje rizik od brojnih kroničnih bolesti, kao i borbu protiv boli iz mnogih kroničnih stanja, poput artritisa.

Poznato je da visok sadržaj masnih kiselina u ulju sjemenki bundeve pomaže u podmazivanju zglobova, što zauzvrat može pomoći u ublažavanju boli. Istraživanja su pokazala da su redovite doze još učinkovitije od protuupalnih lijekova poznatih kao indometacin za smanjenje artritijske boli. Međutim, za razliku od droga, ulje nije podiglo razine jetrenih lipidnih peroksida – nešto što čak može dovesti do pogoršanja simptoma artritisa.

3. Smanjenje simptoma menopauze

Bučino ulje ima visoko udio prirodnog fitoestrogena koje ga čine povoljnim za žene koje prolaze kroz menopauzu ili postmenopauzu. Studije su pokazale da ti spojevi mogu pomoći u povećanju HDL ili “dobrog” kolesterola, kao i nižem krvnom tlaku, mogu ublažiti valunge, glavobolje i bol u zglobovima. Zahvaljujući fitoestrogenima ulje može pomoći u smanjenju rizika od karcinoma dojke kod žena u postmenopauzi.

4. Bolji noćni san i manje tjeskobe

Budući da je ulje izvrstan izvor triptofana, esencijalna aminokiselina koju tijelo pretvara u serotonin, koji se pretvara u melatonin iliti “hormon spavanja”, također vam može pomoći da se bolje naspavate. Triptofan je također znanstveno dokazan kao djelotvoran tretman za anksioznost, što znači da pri redovitoj konzumaciji možete očekivati dobar san kao i generalno snižavanje razine anksioznosti.

5. Borba protiv gubitka kose u muškaraca

Poznato je da bučino ulje pomaže u borbi protiv gubitka kose. Gubitak kose povezan je s povećanjem hormona androgena poznatog kao diHydroxy Testosteron, što znači da upravljanjem hormonima kroz zdravu dijetu možete zaustaviti ili čak preokrenuti proces. Zahvaljujući visokom udjelu cinka, a poznato je da taj mineral doprinosi uravnoteženju hormona, potiče se rast kose, a ne gubitak.

Studija iz 2014. godine, objavljena u Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, otkrila je da su muškarci koji su svakodnevno uzimali bučino ulje tijekom 24 tjedna povećali količinu kose za 40%.

6. Poboljšano zdravlje srca

Bučino ulje bogato je zdravim masnoćama, vlaknima i antioksidansima koji utječu na zdravlje srca. Kao što je spomenuto, njegova protuupalna svojstva i fitoestrogeni su poznati i za podupiranje rada srca, uključujući povećanje “dobrog” HDL kolesterola. Osim toga, kroz proces za koji se vjeruje da uključuje proizvodnju dušikovog oksida, pokazalo se da ulje ima kardioprotektivne i antihipertenzivne učinke, što znači da vas može zaštititi od srčanih i krvožilnih bolesti.

7. Poboljšana funkcija mokraćnog mjehura

Bučino ulje je sastojak koji se često nalazi u proizvodima namijenjenim ublažavanju urinarne inkontinencije. Kod starijih muškaraca, ona je često povezana s povećanom prostatom, a vjeruje se da sposobnost ulja da blokira androgeni hormon DHT može olakšati problem.

Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Traditional and Complementary Medicine iz 2014. ukazuje na to da ulje može djelotvorno liječiti poremećaj prekomjerno aktivnog mjehura, što ukazuje na to da ono može biti neophodno za održavanje zdravog sustava izlučivanja tijekom starenja.

8. Olakšanje probavnih poremećaja

Ulje bundeve može biti učinkovito za liječenje sindroma iritabilnog crijeva (IBS). Iako nije poznato kako točno funkcionira, pretpostavlja se da visok sadržaj masnih kiselina pomaže u smanjivanju upale gastrointestinalnog trakta. Mnogi su ljudi prijavili da imaju manje simptoma kad redovito uzimaju ulje od bundeve.

Ulje se učinkovito koristi za liječenje intestinalnih parazita, s rijetkom sposobnošću paraliziranja crva u probavnom traktu. Paraliza je privremena, što znači da je važno slijediti ga uzimanjem nekog tipa prirodnog laksativa, poput ricinusovog ulja, oko sat vremena kasnije, kako bi se crvi mogli protjerati što je brže moguće u pokretu crijeva. Ako nema pokreta crijeva, paraziti će se moći oporaviti. Možda ćete trebati periodički ponoviti ovaj tretman tijekom nekoliko dana, a zatim uzeti pauzu nekoliko dana i ponoviti ponovo tijekom dva tjedna jer se paraziti teško iskorjenjuju.

9. Pomoć u liječenju dijabetesa

Uz pravilnu prehranu i dodatke, dijabetes tipa 2 može se dobro regulirati, a bučino ulje trebalo bi biti važan dio te regulacije.

East China Normal University 2007. godine su objavili istraživanje u kojem opisuju da su spojevi pronađeni u bundevama uspjeli uspješno potaknuti regeneraciju oštećenih stanica gušterače u štakora s dijabetesom. To je rezultiralo povećanjem razine inzulina kod štakora, za što znanstvenici smatraju zaslužnim bučin ekstrakt te bi isti bio koristan u liječenju preddijabetesa i dijabetesa.

10. Veći seksualni nagon

Čuli ste da jedenje kamenica može potaknuti vaš seksualni nagon, ali vjerojatno nikad niste čuli da je bučino ulje ima još bolji efekt?

Bučino ulje ima visoki udio cinka, a studije su pokazale da žene s većim seksualnim nagonom također imaju veću razinu testosterona koji je neophodan za postizanje orgazama. Cink kao “seksualni mineral” blokira enzim koji pretvara testosteron u estrogen.

11. Mlađi izgled i zdravija koža

Bučino ulje, kao što je spomenuto ranije, nije samo dobro za vaše unutarnje organe već i vanjske. Budući da je bogato masnim kiselinama i izvanrednim protuupalnim djelovanjem, pomaže u smirivanju i smirivanju crvenila kože te održavanju hidratacije. Potiče promjenu stanica i pomaže u održavanju razine kolagena, što rezultira mlađim izgledom.

Ulje također pomaže u poboljšanju tonusa kože, a može biti korisno i u borbi protiv ekcema, psorijaze, akni i suhe kože – sve zbog svoje visoke razine masnih kiselina i snažnog sadržaja antioksidansa.

Masne kiseline su ono što pomaže u održavanju pravilnog tonusa kože i ubrzava popravak nadražene kože osiguravajući odgovarajuću razinu vlage i normalizaciji proizvodnje ulja u epidermi.

12. Punija, sjajnija kosa

Bučino ulje može pomoći muškarcima i ženama u postizanju zdravije i punije kose. Razlog tome su vitamini A, K i E, kao i masne kiseline i minerali, koji djeluju na jačanje kose

 

 

 

 

Izvor: http://www.naturallivingideas.com/pumpkin-seed-oil/

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here