12 najboljih namirnica koje potiču proizvodnju kolagena

0

Kolagen je najvažniji protein u tijelu koji je odgovoran za pružanje potpore vezivnom tkivu, mišićima i koži. Prehrana bogata kolagenom pomaže smanjiti efekt starenja kože jer smanjuje pojavu i dubinu bora

Proteini
Kolagen je najzastupljenija vrsta bjelančevina u tijelu, prvenstveno zadužena za jaku i zdravu kožu, kosu i nokte. Kako bi osiguralo da ga uvijek ima dovoljno, tijelo koristi proteine iz izvora proteine iz hrane kao sastavne dijelove za proizvodnju još kolagena.

– Protein koji jedemo razgrađuje se u aminokiseline tijekom probave, koji se zatim ponovno skuplja u kolagen – kaže Libby Mills, nutricionistica i glasnogovornica Akademije prehrane i dijetetike.

Napunite svoj tanjur hranom bogatom proteinima s malo masti, kao što su pileća prsa, puretina ili svinjetina.

Marelice
Ovo slatko narančasto voće bogato je vitaminom A koji je građevni blok kolagena pa uživajte u sirovim ili sušenim marelicama.

Slanutak

Ovaj mahunar sadrži mnoge komponente koje podržavaju proizvodnju kolagena – kao što su proteini, vitamini C i A, cink i tiamin.

– Tiamin je vitamin koji je vrlo važan za proizvodnju kolagena jer pomaže u razgradnji proteina – kaže Mills.

B-vitamin također pomaže u revitalizaciji kože i zacjeljivanju rana. Uživajte u zdravijoj koži tako što ćete pri ruci uvijek imati slanutak.

Paprika babura
Antioksidativna svojstva vitamina C čine ga esencijalnom komponentom proizvodnje kolagena, a paprike – posebno crvene – odličan su izvor vitamina C.

Kolagen pomaže u održavanju hidratacije i elastičnosti kože što može pomoći u borbi protiv znakova starenja kao što su fine linije ili bore.

Mrkva
– Želimo da se kolagen reproducira točno onako kako bi trebao, a vitamin A ima veliku ulogu u tome – objašnjava Mills.

Mrkva je dobar izvor – jedite ju samostalno, u salati ili ju pomiješajte sa slanutkom (koji je još jedan dobar izvor proteina) i napravite humus.

Grašak

Povrće obično nije najveći izvor bjelančevina, osim ako govorite o sićušnom, ali moćnom zelenom grašku koji se može pohvaliti s gotovo osam grama proteina u samo jednoj šalici graška.

Ako ga ne volite jesti samog, grašak možete ubaciti u salatu, dodati u juhu ili pomiješati sa svježim začinskim biljem kako bi napravili pesto kojim možete preliti tjesteninu.

Kvinoja

Samo jedna šalica ovog antičkog zrna ima više od osam grama proteina koji podupire kolagen te cink, minerala koji pomaže pri transformaciji aminokiselina u kolagen.

– Cink i bakar pomažu tim aminokiselinama da postanu kolagen – kaže Mills.

Govedina
– Kupnja mesa koji ima oštrije rezove, kao što je pečenje, dodat će malo više prirodnog kolagena u vaš organizam – kaže Marisa Moore, registrirana dijetetička nutricionistica.

Kamenice

Bilo da su svježe ili konzervirane, kamenice su bogate bakrom koji je još jedan mineral koji sudjeluje u proizvodnji kolagena.

– S vremenom, možda nećemo proizvoditi kolagen jednako dobro ili u velikim količinama, ili će se on raspadati brže nego prije – stoga je važno jesi hranu koja pomaže u njegovoj proizvodnji i može pomoći u smanjenju te degradacije – kaže Mills.

Lisnato povrće
Tamno lisnato povrće, uključujući špinat, kelj, gorušice i blitvu, sadrži vitamine A i C te cink koji pomažu u proizvodnji kolagena.

Chia sjemenke

Chia sjemenke, iako su sićušne, imaju puno proteina. Koristite ih kao preljev za jogurt ili napravite zdravi desert pa ih pripremite kao puding ili parfe.

Juha od kosti
Kosti i hrskavice životinja poput kokoši ili krave su zlatna ruda proteina i prirodnog kolagena stoga ih dodajte u juhu, piše Reader’s Digest.

 

 

 

 

 

24sata.hr