19.03.2024.
HomeNovostiOstalo je samo mahanje: Nijemci prekrižili Vučića jer "više nije pozudan partner...

Ostalo je samo mahanje: Nijemci prekrižili Vučića jer “više nije pozudan partner i jer u EU nema mjesta za Putinove sluge”

Michael Roth, predsjednik Odbora za vanjske poslove njemačkog Bundestaga, kazao za novine „Nova“, od četvrtka, da Aleksandar Vučić više nije pouzdan partner, jer u Europskoj uniji nema mjesta za Putinove sluge.

„Međunarodni posmatrači na ovim izborima izvijestili su o kupovini glasova i korištenju fantomskih birača u korist vladajućeg SNS-a. Ovo su metode iz alata autokratskog vladara, a ne predsjednika koji je posvećen demokratiji i vladavini prava i želi da svoju zemlju vodi u EU“ ocijenio je Roth.

Podsjetimo, izvjestilac u Bundestagu za Zapadni Balkan Thomas Hacker rekao je za N1, govoreći o izborima u Srbiji, da su “različiti posmatrači utvrdili razne nepravilnosti”.

Prema njegovim riječima, privredni odnosi Srbije i Njemačke su već godinama vrlo intenzivni.

Ponovio je da su otvorenost i transparentnost najvažnije u demokratskim izborima.

„Vlada bi treabalo da ima interes, ako je sve bilo u redu, da dokaže to prikazivanjem tih dokumenata, biračkih spiskova. Ako to ne urade, mislim da EU ima obavezu da postavlja pitanja, da pita šta se dešava sa nepravilnostima koje su prijavili međunarodni posmatrači, kakav uticaj su imale te manipulacije na rezultate izbora“, kaže on.

Prema njegovim riječima, „u beogradskom parlamentu su ove manipulacije, kako djeluje, značajno promijenile rezultat i glasovi opozicije su izgleda prešli u ruke vlasti“.

„Ako su ti dokazi o tome validni, izbori se moraju ponoviti. Ovdje zbog praznika još nisu svi izvještaji završeni, analizirani, evaluirani, ali zaista je jasno da su građani u Beogradu bili prijavljivani, odnosno njihovo prebivalište, koji u stvari stanuju u drugim ili državama ili dijelovima Srbije i koji su onda autobusima na izborni dan dovoženi za Beograd. Takve migracije birača kako bi se ostvario, pogurao rezultat izbora u određenom željenom pravcu, takve svjesne izborne manipulacije su značajne neregularnosti i ukoliko se to zaista potvrdi, a zbog toga je potrebno imati uvid u biračke spiskove, da se zna ko gdje zaista stanuje, da se vidi kako je tehnički moguće da 35 osoba živi u jednoj kućici, ako se to dokaže, to su onda značajne nepravilnosti, koje ne pripadaju demokratiji i izbornom procesu, a Srbija kao demokratska država treba da ima interes da riješi to sve, razjasni, i da izbori kao praznik demokratije se sprovode uz odgovarajuće poštovanje propisa i procedure“, kaže Hacker.

Osvrnuo se i na to šta će biti ako „eskalira situacija“.

„Ako su blokade na sjeveru Kosova organizovane iz Srbije i ako samo jednom rječju mogu da se podignu, ako je Dodik prošlog ljeta bio na demonstracijama u Beogradu, na mitingu i rekao živjela Srpska, živjela Srbija, živjela Rusija, a Vučić stoji pored, to pokazuje takođe da sadašnja vlast ima nacionalne tendencije ili korake unazad, ako je situacija takva da još sprovede izborne manipulacije uz sve to, onda smo veoma kritični prema tome i zato je jako bitna transparentnost. Činjenice na sunce i da vidimo šta se dešavalo“, kaže on.

(SB)

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti