Duško Vujošević: Optimizam gust poput sarajevske magle

dusko2

Selektor košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine Duško Vujošević kazao je danas da ''sarajevski optimizam može biti gust kao sarajevska magla'' komentirajući očekivanja javnosti od predstojeće kvalifikacijske utakmice protiv Belgije u petak.

Utakmica protiv Belgije na programu je, podsjećamo, u petak, u 20 sati, dok će 25. februara igrati protiv Rusije u Permu. Vujošević je istakao da reprezentacija radi ozbiljno, ali i upozorio na kvalitet protivnika i ozbiljnost belgijske košarke koja je u ekspanziji.

''Zbog sistema takmičenja da se ove kvalifikacije održavaju između obaveza koje igrače imaju u klupskim takmičenjima, tako da u većini ili u dobrom broju zemalja finale Kupa bilo u nedjelju pa smo se praktično okupili u punom sastavu jučer popodne. Prvo moram da kažem da su se svi koji su bili pozvani odazvali, da je zdravstveno stanje uglavnom dobro, ima nekih igrača koji vuku normalno potrošenost i povrede iz prvenstva. Medicinski štab radi sve što je moguće, ali imamo vrlo malo vremena da pripremimo utakmicu koja je taktički dosta složena'', kazao je danas selektor Duško Vujošević.

On je govorio o kvalitetu protivnika koji nije dobro otvorio kvalifikacije pa mu je meč u Sarajevu od iznimnog značaja.

''Igramo protiv ekipe koja je atletski sposobna, ima dosta preuzimanja, prelaze i na zonske odbrane, imaju momente agresivnosti i presinga, pokazivali su u nekim utakmicama i zonski presing. Belgija je puno napredovala u zadnjih desetak godina, ima ozbiljnu ligu. Reprezentacija dugo radi pod rukovodstvom trenera koji ima veliko iskustvo. Startovala je nešto slabije nego što je očekivano. Izgubili su kući od Francuske i u gostima od Rusije. Nije bilo glatko, imali su i 15-tak razlike u nekom periodu. Došli su u Sarajevo u ponedjeljak, smješteni su u hotelu na Ilidži koja ima svoju salu. Čeka nas protivnik koji je pribijen uz zid. Poslije naše eventualne pobjede, oni putuju u Francusku i ako bi u tom momentu bili na 4:0, oni bi praktično ispali iz kvalifikacija'', rekao je selektor obraćajući se javnosti na pres-konferenciji.

Potom je ''upozorio'' na preveliki optimizam koji ovdašnje timove često umije limitirati na terenu.

''Sarajevski optimizam umije da bude gust kao sarajevska magla, da je ovo utakmica koja će biti dobijena. Zaista je teško proglasiti ijednu ekipu nekim favoritom. Meni taj optimizam koji ne proizilazi iz dobrih analiza ne stvara mi obavezu i ne opterećuje me'', dodao je.

Pozvao je publiku da napuni Skenderiju.

''Najveća podrška je podrška publika, očekujem punu Skenderiju i da se ta energija prenese na igrače, da dobijemo tu utakmicu koju je izuzetno teško dobiti. Unaprijed nije moguće dobiti ni ovu niti jednu utakmicu'', naglasio je selektor Vujošević.

Facebook stranica

Najčitanije

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH