Koje su škole završili Zmajevi: Mašinci, zanatlije...

zmaj

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine ima izuzetno zanimljivu strukturu. Grupa je to fudbalera koji dolaze iz svih krajeva Evrope, pa i svijeta, a samim tim izabranici Mehmeda Baždarevića odrasli su u različitim sistemima i naučeni različitim vrijednostima.

Čak 15 igrača s posljednjeg spiska Mehmeda Baždarevića nije se školovalo u Bosni i Hercegovini. Dosta naših reprezentativaca, zbog fudbalskih obaveza, nije bilo u prilici završiti srednju školu na vrijeme, pa su do diplome morali vanrednim putem. Nažalost, nismo mogli pronaći informacije o obrazovanju svih reprezentativaca Bosne i Hercegovine, ali za neke od njih informacije su lako dostupne.

Kapiten reprezentacije Bosne i Hercegovine Edin Džeko pohađao je Željeznički školski centar Sarajevo, a bivši kapiten reprezentacije Bosne i Hercegovine Emir Spahić završio je Pomorsko-tehničku školu u Dubrovniku. Među reprezentativcima Bosne i Hercegovine ima i zanatlija. Tako je Jasmin Burić završio Stručnu zanatsku školu u Zenici, dok je Edin Višća pohađao Srednju mješovitu školu u Banovićima. Ermin Zec se školovao u Srednjoj stručnoj školi u Bugojnu.

Dosta naših reprezentativaca pohađalo je škole u inostranstvu. Tako je Vedad Ibišević učenik Srednje škole Roosevelt u St. Louisu, a Asmir Begović Srednje škole St. Francis Xavier u Edmontonu. Ibrahim Šehić je završio Srednju medicinsku školu Jezero, a po profesiji je fizioterapeut. Među reprezentativcima ima i gimnazijalaca. Semir Štilić je pohađao Dobrinjsku gimnaziju, a Ermin Bičakčić sportsku gimnaziju u Stuttgartu, piše radiosarajevo.ba.

Ermin Zec – Srednja stručna škola Bugojno
Edin Višća – Srednja mješovita škola u Banovićima
Emir Spahić – Pomorsko-tehnička škola u Dubrovniku
Ibrahim Šehić – Medicinska škola Jezero u Sarajevu
Sead Kolašinac – Grund-und Werkrealschule Linkenheim
Vedad Ibišević – Roosevelt High School – St. Louis
Edin Džeko – Željeznički školski centar Sarajevo
Jasmin Burić – Stručno zanatska škola Zenica
Ermin Bičakčić – Sportska gimnazija u Stuttgartu
Muhamed Bešić – Private Kant Schule Berlin
Asmir Begović – St. Francis Xavier High School – Edmonton

Facebook stranica

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH