Referendum o nezavisnosti Nove Kaledonije: Prognozira se ostanak u sastavu Francuske

Nova Kaledonija

Birališta su otvorena danas u Novoj Kaledoniji, francuskoj teritoriji u Pacifiku od 270.000 stanovnika, za historijski referendum o samoopredjeljenju. 

Građani će na referendumu odlučiti da li žele nezavisnu državu, a posmatrači očekuju da će većina vjerovatno biti za ostanak u sastavu Francuske, na osnovu anketa i rezultata ranijih izbora.

Više od 174.00 registrovanih birača odgovarat će na pitanje: "Da li želite da Nova Kaledonija stekne pun suverenitet i postane nezavisna".

Birališta su otvorena u 8.00 po lokalnom vremenu (22 sata po centralnoevropskom vremenu), a zatvaraju se u 18.00 (u 8.00 u nedjelju po centralnoevropskom vremenu).

Objavljivanje rezultata očekuje se uvečer po lokalnom vremenu, odnosno u nedjelju ujutru po centralnoevropskom vremenu.

Očekuje se da će se francuski predsjednik Emmanuel Macron neposredno nakon objavljivanja rezultata obratiti javnosti.

Nova Kaledonija je bila kolonija Francuske, a kasnije je dobila status "prekomorske teritorije", da bi se dvije strane 1999. godine sporazumjele o široj autonomiji tog ostrvlja.

To je arhipelag 1.210 kilometara istočno od Australije, a 16.136 kilometara udaljen od Francuske.

Oko 40 posto od ukupno 270.000 stanovnika su pripadnici zajednica domorodaca Kanak, a 27 posto su Evropljani.

Nova Kaledonija zavisi od Francuske u oblasti odbrane, policije, vanjskih poslova, prvosuđa i obrazovanja, ali ipak ima visok stepen autonomije. Dobija oko 1,3 milijardi eura u francuskim državnim subvencijama svake godine i mnogi strahuju da bi privreda bila pogođena ako se prekinu veze s Francuskom.

Ukoliko glasači kažu ne nezavisnosti na ovom referendumu prema sporazumu iz 1998. imaju prava na još dva referenduma o samoopredjeljenju do 2022. godine.

Facebook stranica

Najčitanije

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH