Panama s OECD-om o skandalu curenja podataka

Panama će intenzivirati razgovore s Organizacijom za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) kako bi razmijenili podatke o porezima nakon skandala nazvanog "Panamski papiri", rekla je potpredsjednica te zemlje Isabel De Sent Malo.

- Mi ćemo uspostaviti dijalog na tehničkom nivou između Paname i OECD-a u vezi s razmjenom informacija - rekla je ona za agenciju AFP. U ponedjeljak je počela istraga povodom curenja miliona dokumenata koji razotkrivaju da su svjetski bogataši, državnici, FIFA, 140 istaknutih političara, skrivali novac u poreskim oazama preko panamske advokatske firme "Mosak Fonseka".

"Panamski papiri", koje je razotkrio Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ), pokazuju da su više od 500 banaka, njihove podružnice i ogranci registrovali skoro 15.600 ofšor kompanija preko firme Mossack Fonseca, a velika većina ih je osnovana od 1990-ih.

Istraga se odnosi na period od gotovo 40 godina, od 1977. sve do decembra 2015. i pokazuje da su neke firme registrovane u poreskim oazama korištene za pranje sumnjivog novca, trgovinu oružjem i drogama, kao i za utaju poreza. 

Facebook stranica

Najčitanije

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH