Novinske agencije optužuju Google i Facebook za pljačku i traže dio profita za sebe

Zuckerberg

Najveće evropske novinske agencije optužile su Google i Facebook za besplatno preuzimanje njihovih vijesti i pozvale internetske gigante da podijele veći dio profita sa medijima, prenosi Srna.

U kolumni koju su potpisali generalni direktori 20-ak agencija, uključujući francuski AFP, britansku PA i njemačku DPA, Evropski parlament je pozvan da izmijeni zakon o zaštiti autorskih prava i pomogne im da se riješi ova "groteskna neravnoteža".

"Pljačka medijskih sadržaja i agencijskih prihoda od reklama koju vrše internetski giganti predstavlja prijetnju i korisnicima i demokratiji", navodi se u tekstu.

Poslanici Evropskog parlamenta diskutovaće ovog mjeseca o novom zakonu o autorskim pravima, koji bi primorao internetske gigante da više plaćaju za kreativne sadržaje na svojim platformama, poput vijesti, muzike ili filmova.

Novi nacrt zakona odbijen je u julu, a američke tehnološke firme odlučno mu se protive, kao i pristalice slobodnog interneta, koje strahuju da bi ova regulativa dovela do rasta troškova za korisnike.

"Da li titani interneta mogu da kompenzuju medije, a da ne traže od ljudi da plaćaju za pristup internetu, kao što kažu da bi morali da urade? Jasan odgovor je "da", piše u kolumni, prenio je AFP.

Agencije, koje su veliki proizvođači vijesti, fotografskih i video sadržaja, saopštile su da je prihod Facebooka u 2017. godini bio 40 milijardi dolara, a profit 16 milijardi, dok je Google zaradio 12,7 milijardi dolara zahvaljujući prodaji svojih usluga u vrijednosti od 110 milijardi dolara.

"Ko može osnovano tvrditi da oni nisu u mogućnosti da pošteno plate za sadržaj koji koriste", upitale su agencije.

U tekstu se dodaje da, u ime demokratskih vrijednosti i slobode medija u Evropi, poslanici Evropskog parlamenta treba da usvoje reformu o zaštiti autorskih prava.

Facebook stranica

Najčitanije

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH