Bivša kriket zvijezda - novi predsjednik Pakistana

Imrah Kan

Parlament Pakistana potvrdio je u petak izbor bivše pakistanske kriket zvijezde koji je postao političar Imrana Kana za premijera te zemlje. 

Za Kana glasalo je 176 poslanika, dok je kandidat opozicije Šahbaz Šarif dobio 96 glasova u parlamentu sa 342 poslanička mesta. 

Partija Imrana Kana nominovala ga je 6. avgusta zvanično za premijera Pakistana.

Kanova stranka Pakistanski pokret za pravdu (PTI) na prošlomjesečnim izborima osvojila je najviše poslanika - 115, ali nedovoljno za većinu u skupštini s 342 mesta.

Kan je obećao građanima borbu protiv korupcije i izvlačenje miliona ljudi te zemlje iz siromaštva. Zemlju u cikličnim intervalima potresaju vojni pučevi još od ostavrenja nezavisnosti 1947. do danas, kao i sve izraženi vojno nasilje posljednjih godina.

Kan, vatreni nacionalista, obećao je stavranje miliona radnih mjeta i izgradnju novih savremenih bolnica i modernog školskog sistema u ovoj dominantno muslimsnkoj zemlji od 208 miliona ljudi.

Kako navodi Reuters, prvi izazov za njega će biti da li da traži pomoć Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), da bi popustio pritisak na nacionalnu valutu ili da traži pomoć Kine i rizikuje produbljivanje ekonomske zavisnosti od susjeda.

Facebook stranica

Najčitanije

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH