Svijet oplakuje nobelovca, traži oslobađanje njegove supruge

nobelll

Iz svijeta u četvrtak dolaze brojni izrazi sućuti nakon vijesti o smrti dobitnika Nobelove nagrade za mir i kineskog aktivista Liu Xiaoboa, uz pozive da se hitno pusti na slobodu njegova supruga i da joj se dopusti odlazak iz Kine, javljaju agencije.

"Danas se pridružujem onima u Kini i širom svijeta koji tuguju zbog tragičnog odlaska dobitnika Nobelove nagrade za mir Liu Xiaoboa, koji je umro služeći dugu zatvorsku kaznu u Kini zbog mirne promidžbe demokratskih reformi", rekao je u priopćenju američki državni tajnik Rex Tillerson.

"Pozivam kinesku vladu da pusti Liu Xiu iz kućnog pritvora i omogući joj da ode iz Kine, kao što ona želi", naglasio je.

Američki veleposlanik u Kini Terry Branstad pozvao je Kinu da pusti sve zatvorenike savjesti.

Francuska je također pozvala kinesku vladu da dopusti supruzi Liu Xiaoboa i čitavoj obitelji slobodno kretanje.

"Unatoč dugim razdobljima zatočenosti i to više od trideset godina, on nikad nije prestao hrabro braniti temeljna prava i slobodu govora", rekao je francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian u priopćenju.

Njemačka kancelarka Angela Merkel kazala je da je duboko ožalošćena viješću o smrti Liu Xiaoboa, nazvavši ga hrabrim borcem za građanska prava i slobodu govora.

Ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel kazao je da Kina mora pustiti Liu Xiu i njezina brata da napuste zemlju i dođu u Njemačku ili bilo koju drugu zemlju koju žele.

"Kina sada ima odgovornost brzo, transparentno i uvjerljivo odgovoriti na pitanje nije li rak mogao biti otkriven puno ranije", naglasio je.

Njemačka vlada u srijedu je pozvala Peking da pusti Liu Xiaoboa da ode iz zemlje i kazala da ga je Njemačka spremna primiti.

Kineski se Nobelovac želio otići liječiti u inozemstvo, ali mu kineska vlada to nije omogućila.

Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson također je naglasio kako se trebao omogućiti odlazak na liječenje u inozemstvo tom kineskom aktivistu.

"Trebalo mu se omogućiti da izabere liječenje u inozemstvu koje su mu kineske vlasti višekratno uskratile", kazao je u priopćenju.

Odbor za dodjelu Nobelove nagrade za mir objavio je da kineska vlada snosi veliku odgovornost za smrt Liu Xiaoboa.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres izrazio je duboku žalost i sućutm, rekao je njegov glasnogovornik.

Facebook stranica

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH