Američkoj tajnoj službi ukraden računar

kompjuter

Tajna služba koja je u Sjedinjenim Državama zadužena za zaštitu predsjednika i uglednika, saopćila je u petak da je pokrenula istragu o krađi svog prijenosnog računara, ne navodeći kakvi su podaci u njemu bili.

Kako navodi mreža CNN, u tom su računaru bili planovi za evakuaciju Trumpovog tornja u kojemu je predsjednik Donald Trump boravio prije svoje inauguracije 20. januara. Ondje još stanuju njegova supruga Melanija i najmlađi sin Barron.

ABC je objavio da su u računaru bile i pojedinosti o istrazi u vezi sa skandalom o privatnom serveru bivše demokratske kandidatkinje Hillary Clinton.

"Tajna služba može potvrditi da je jedan zaposlenik bio žrtva kaznenog djela kojim je otuđeno prijenosni računar naše agencije", piše agencija u saopćenju.

Tajna služba koja je u nadležnosti ministarstva domovinske sigurnosti, tvrdi da su njezini računari jako sigurni i šifrirani te da "ne smiju sadržavati povjerljive informacije".

"Vodi se istraga", dodaje tajna služba bez drugih detalja, uz napomenu da sve eventualne informacije o toj krađi treba proslijediti u njezin ured u New Yorku.

CNN navodi, pozivajući se na dvojicu visokih policijskih dužnosnika u New Yorku, da su u računaru bile "veoma osjetljive" informacije i da je ukradeno iz automobila agenta tajne službe u četvrtak ujutro u newyorškoj četvrti Brooklynu.

Facebook stranica

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH