Britanska obavještajna agencija nije prisluškivala Trumpa

brit

Britanska obavještajna agencija nije prisluškivala Donalda Trumpa tokom ni nakon predsjedničkih izbora u SAD-u.

Izjavio je ovo u utorak britanski dužnosnik, odbacujući optužbe koje su na račun agencije iznijeli pojedini politički analitičari.

Dužnosnik za kojeg Reuters navodi da je upoznat s političkim i sigurnosnim operacijama rekao je da su optužbe koje je za Fox News iznio analitičar Andrew Napolitano neistinite i apsurdne.

Analitičar i bivši sudija u New Jerseyu rekao je da je Obama dobijao transkripte od britanske obavještajne agencije GCHQ, koja je pandan američkoj agenciji za nacionalnu sigurnost (NSA).

"Tri obavještajna izvora obavijestila su Fox News da je Obama izašao izvan zapovjednog lanca – on nije koristio NSA, nije koristio CIA-u, nije koristio FBI", rekao je Napolitano, ustvrdivši da je bivši američki predsjednik za prisluškivanje koristio GCHQ.

Britanski dužnosnik kaže da prema britanskom zakonu ta agencija može prikupljati podatke samo radi zaštite nacionalne sigurnosti.

Trump, koji je u januaru stupio na predsjedničku dužnost, objavio je ranije ovog mjeseca da ga je njegov prethodnik Barack Obama prisluškivao tokom kasne faze kampanje 2016, ne navodeći dokaze za te tvrdnje. Optužbe za prisluškivanje odbacili su Obamini dužnosnici, prenosi Hina.

Facebook stranica

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH