Bijela kuća: Sjeverna Koreja nam je ponudila mirovni sporazum

Iz Bijele kuće tvrde da su vlasti Sjeverne Koreje ponudile mirovni sporazum SAD-u, ali da su odustali od prijedloga nakon što je zvanični Washington ostao ustrajan u zahtjevu da u sporazum bude uvrštena i denuklearizacija Sjeverne Koreje.

"Razmotrili smo njihov prijedlog, ali smo im dali do znanja da proces denuklearizacije mora biti dio svake diskusije", izjavio je portparol Bijele kuće Josh Earnest i dodao da će biti teško prevazići razlike na relaciji Washingtona i Pjongjanga sve dok Sjeverna Koreja bude insistirala na razvoju nuklearne tehnologije.

Portparol Earnest nije otkrio kada je Sjeverna Koreja dostavila pomenuti prijedlog za pomirenje.

Po okončanju Korejskog rata 1050-1953. godine, Sjeverna Koreja je postigla dogovor o prekidu vatre, ali ne i mirovni sporazum sa SAD-om. Upravo zbog toga SAD i dalje u Južnoj Koreji angažira blizu 30.000 vojnika.

Sjeverna Koreja je početkom ove godine izazvala oštre kritike međunarodne zajednice sa SAD-om na čelu zbog testiranja razorne hidrogenske bombe, a potom i početkom februara kada je lansirala dalekometnu raketu sa satelitom.

Američki predsjednik Barack Obama je prošle sedmice odobrio i nove sankcije zbog posljednjih provokacija odveć izolirane Sjeverne Koreje. Sutra će o tim pitanjima razgovarati i šefovi američkih i kineskih diplomacija John Kerry i Wang Yi.

Facebook stranica

Najčitanije

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH