Preminuo italijanski pisac i filozof Umberto Eco

Italijanski pisac i filozof Umberto Eco preminuo je noćas u 84. godini, prenijeli su italijanski mediji.

Eco, koji je bolovao od raka, umro je u svom domu, objavila je Republica na svom sajtu, navodeći da je "svijet izgubio jednog od najvažnijih ljudi savremene kulture", dok je Corriere della Sera napisala da je preminuo "jedan od najslavnijih italijanskih intelektualaca".

Njegova najpoznatija djela su romani "Ime ruže" koji je preveden na 43 jezika i prodat u više od 30 miliona primjeraka i "Fukoovo klatno", zatim "Ostrvo dana pređašnjeg", "Baudolino", "Praško groblje", "Tajanstveni plamen kraljice Loane".

Autor je i brojnih eseja i knjiga iz teorije umjetnosti, lingvistike i semiotike, a pisao je i književnu kritiku i knjige za djecu.

Rođen je 5. januara 1932. godine u Aleksandriji u sjevernom italijanskom regionu Piemontu.

Diplomirao je filozofiju na Univerzitetu u Torinu 1954. godine, bavio se Srednjim vijekom i estetikom teksta. Kasnije je definisao semiotiku kao "filozofiju jezika".

Pripadao je književnom pokretu Grupa 63.

U intervju za Guardian prošle godine, Eco je rekao da je pisanju pristupa sa željom da "promijeni" čitaoca.

"Ne znam šta čitalac očekuje. Mislim da autor treba da piše ono što čitalac ne očekuje. Problem nije pitati šta im je potrebno, već promijeniti ih", naveo je on.

Uspijevao je da premosti jaz između popularne i intelektualne kulture, objavljujući svoje misli u dnevnim novinama i vodećem italijanskom magazinu "Espreso".

Za sobom je ostavio ženu Renatu koja je istoričar umjetnosti i dvoje djece, navodi AFP.

Facebook stranica

Najčitanije

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH