EU zatvara granice za izbjeglice 1. marta

Evropska unija zatvoriće granice za izbjeglice iz ratnih zona država Bliskog istoka 1. marta, saznaje Danas iz izvora u Bruxellesa, bliskih Evropskoj komisiji.

Kako piše list, zatvaranje granica za izbjegle će biti postepeno sprovođeno, najprije za izbjeglice iz Iraka, potom Afganistana i na kraju procesa i iz same Sirije.

"Pokazne vježbe procesa potpunog zatvaranja granica se već odvijaju između Slovenije i Hrvatske, kao i između Srbije i Makedonije".

To praktično znači da je uveliko počelo strogo profilisanje izbjeglica.

"Da li su iz ratne zone; da li su članovi njihovih porodica već na teritoriji Evropske unije; provjera dijalekata, strožija kontrola dokumenata... To su mjere koje se već sprovede".

Ono što je nadležnim institucijama EU nejasno u vezi sa planovima država regiona je plan i program prihvata izbjeglica u zemljama Zapadnog Balkana.

"Nejasna je, recimo, objava Srbije da je pripremila šest hiljada mjesta za izbjeglice. Nije jasno da li je državni vrh Srbije razumio sistem za zaštitu i pomoć izbjeglima, jer je premijer Srbije Aleksandar Vučić govorio da će se Srbija pridružiti sistemu kvota. Prema sistemu EU, to praktično znači direktan prijem izbjeglica iz Sirije, Turske, ili neke druge države. Međutim, Srbija se još nije izjasnila kako i odakle će preuzimati izbjeglice", napominju sagovornici iz diplomatskih izvora.

Kako ističu, za Srbiju i Makedoniju spremnost za prijem izbeglica podrazumjeva ljude koji su se eventualno "zaglavili" na tranzitnoj ruti ka državama članicama EU, što, kako ocjenjuju, "nije poenta i ne predstavlja učestvovanje u sistemu kvota, o čemu je Aleksandar Vučić u nekoliko navrata govorio".

"Kvota je potpuno drugačiji koncept. Ostale države primaju izbjegle direktno i imaju jasno definisanu kvotu".

Facebook stranica

Najčitanije

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH