Nakon terorističkog napada u Ankari: Trideset povrijeđenih pušteno iz bolnice

Najmanje 30 od 61 povrijeđenih u sinoćnjem terorističkom napadu u turskoj prijestonici Ankari pušteno je jutros iz bolnice, dok su oni koji su zadržani van životne opasnosti.

Generalštab Oružanih snaga Turske je saopćio da su među povrijeđenima i brigadni general Reha Ufuk Er i njegova supruga te da njihovo zdravstveno stanje nije kritično.

Zamjenik premijera i glasnogovornik Vlade Turske Numan Kurtulmus je izjavio da se u terorističkom napadu u Ankari među poginulima nalaze i vojna lica, ali i civili.

Kurtulmus je u srijedu rekao novinarima da je delegacija od sedam istražitelja na čelu sa glavnim tužiocem u Ankari radi na rasvetljavanju napada. On je obećao da će identiteti počinioca biti otkriveni u najkraćem roku te da će Turska i dalje nastaviti odlučnu borbu protiv terorista.

"Nikada nećemo odustati od odlučnosti u borbi protiv terorizma. Oni koji stoje iza ovoga i čiju god podršku imali, sve ćemo to razotkriti. Svi oni će platiti račun. Neka niko putem terorističkih organizacija ne pokušava kontrolirati i upravljati Turskom. To se nikada nije desilo, a neće se ni desiti", izjavio je Kurtulmus u svome obraćanju medijima.

Odgovornost za napad nije preuzeo još uvijek niko, a ministar pravde Turske Bekir Bozdag je izjavio da je eksploziju u Ankari izazvao automobil bomba.

Nakon napada, premijer Ahmet Davutoglu otkazao planiranu posjetu Briselu, dok predsjednik Recep Tayyip Erdogan otkazao je putovanje u Azerbejdžan zakazano za četvrtak.

Napad u Ankari osudila je međunarodna zajednica izrazivši solidarnost Turskoj.

Na vozila koja su prevozila osoblje Oružanih snaga Turske u večernjim satima u srijedu je izveden teroristički napad u trenutku dok su čekali na semaforu na raskrsnici koja se nalazi na bulevaru Inonu u centru Ankare. Prema zvaničnim podacima, u napadu je poginulo 28, a ranjena 61 osoba.

Facebook stranica

Najčitanije

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH