Rusija i Saudijska Arabija zamrzavaju proizvodnju nafte

Rusija i Saudijska Arabija, dva najveća svjetska proizvođača sirove nafte, zamrzavaju proizvodnju nafte. Ovo je odlučeno nakon sastanka predstavnika Rusije i Organizacije zemalja izvoznika nafte (OPEC) u Dohi. Dakle, zamrzavaju količinu proizvodnje sirove nafte, što bi trebalo smiriti pad cijena nafte, zapravo uzrokovati povećanje.

Olivier Jakob, šef konsultanata u Petromatriks GmbH, je kazao da zamrzavanje proizvodnje neće napraviti veliki zaokret, ali da to stvara bolje temelje za oporavak cijena u narednom periodu. Predstavnici Katara i Venecuele su se složili da učestvuju u zamrzavanju.

Prema podacima Međunarodne agencije za energiju, Saudijska Arabija je proizvodila 10,2 miliona barela nafte na dan u januaru, što je ispod rekorda od 10,5 miliona barela dnevno, koji je zabilježen u junu 2015. godine. Rusijia je dnevno proizvela gotovo 10,9 miliona barela u istom mjesecu, što je prema službenim podacima svjetski rekord.

Katar će voditi nadzor sporazuma o zamrzavaju proizvodnje, rekao je ministar energetike Mohamed bin Saleh al-Sada na konferenciji za novinare. Katar trenutno predsjedava organizacijom OPEC, čije su članice države koje kontrolišu 80 posto dokazanih rezervi nafte u svijetu.

Barel brent nafte poskupio je za 3,94 posto, na 34,7 dolara, a barel sirove nafte u SAD-u košta 30,75 dolara poslije poskupljenja za 4,45 posto.

Facebook stranica

Najčitanije

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH