Boris Džonskon - novi britanski premijer

Boris Johnson

Boris Džonson je novi lider Konzervativne partije i britanski premijer.

On je u pobedničkom govoru rekao da će osnovni ciljevi njegove vlade biti sprovođenje Bregzita i ujedinjavanje zemlje.

"Cilj je sprovođenje Bregzita, ujedinjavanje zemlje, pobeda nad Džeremijem Korbinom (liderom laburista). I to ćemo učiniti".

On je naveo da će doneti zemlji novu energiju i duh da je moguće učiniti nešto.

"Danas, u ovom ključnom momentu naše istorije, moramo da pomirimo dva plemenita instinkta - želju za slobodnom trgovinom i saradnjom s našim partnerima, i istovremenu podjednako duboku želju za demokratskom vladom u ovoj zemlji", izjavio je novi lider konzervativaca.

Prema njegovim rečima, mnogi će sigurno dovesti u pitanje njegov izbor, ali u Konzervativnoj partiji "niko nema monopol na mudrost".

Džonson je zahvalio svom rivalu Džeremiju Hantu na kvalitetnoj kampanji i dosadašnjoj premijerki Terezi Mej na "izuzetnoj službi partiji i zemlji".

Neki britanski ministri su najavili ostavke u slučaju Džonsonove pobede, a ministarka obrazovanja En Milton je već podnela ostavku.

Ubedljiva pobeda

On je osvojio 92.000 glasova članova Konzervativne partije, a njegov protivkandidat Džeremi Hant 46.000. Glasalo je 87,4 odsto.

Novi lider torijevaca će zvanično postati britanski premijer u sredu.

Džonson, bivši gradonačelnik Londona i šef diplomatije, od početka je važio za favorita. Nekoliko važnih ministara saopštilo da ne žele da služe u njegovoj vladi.

Tereza Mej, koja se povukla sa premijerske pozicije zbog pobune konzervativnih poslanika zbog njene politike prema Bregzitu, u utorak predsedava poslednjim sastankom kabineta. Ona će uručiti ostavku kraljici Elizabeti u sredu popodne nakon što prethodno bude odgovarala na pitanja poslanika.

Njen naslednik će ubrzo nakon toga preuzeti premijersku poziciju posle audijencije u Bakingemskoj palati.

Džonsonov politički stil je neuobičajen i često ratoboran, ali pristalice tvrde da ima harizmu. Protivnici pak ističu da je na putu ka liderskoj poziciji mnoge uvredio stavljajući svoje lične interese na prvo mesto a ne državne.

Kako prenosi BBC, mnogi u Vestminsteru su smatrali da nikada neće uspeti da ostvari svoju ambiciju jer je upropastio mnogo prilika.

Članovi Konzervativne partije su glasali poštom u poslednje dve i po sedmice. Po prvi put su tako birali lidera i premijera.

Kada se prošlog meseca izborni proces sveo na dva kandidata, Džonson – koji je vodio Bregzit kampanju 2016. za napuštanje Evropske unije (EU) – smatran je velikim favoritom.

Poslanik konzervativaca Majkl Falon (Michael Fallon) kazao je za BBC Radio 4 da će Džonson "popraviti" sporazum o Bregzitu koji je Vlada Tereze Mej postigla sa EU, na način koji će zadovoljiti britanski parlament a koji je odbacio pomenuti dogovor.

"Jedna od najvećih privlačnosti Borisa u preuzimanju liderske pozicije u našoj partiji je njegov optimizam i ambicioznost" ističe Falon.

Jednomesečnom kampanjom je dominirala tema Bregzita.

Drugi pretendent, aktuelni šef diplomatije Džeremi Hant (Jerremy Hunt), kazao je da je u boljoj poziciji da realizuje sporazumni Bregzit te da je spreman da zatraži dodatno vreme mimo dogovorenog roka sa EU koji ističe 31. oktobra.

Džonson je, pak, rekao da je odlučan da izvede Britaniju iz EU 31. oktobra – ako bude nužno i bez sporazuma. Dodao je da svi ministri moraju da se "pomire" sa tim.

Ministar finansija Filip Hamond (Philip Hammond), ministar pravde Dejvid Gok (David Gauke) i sekretar za međunarodni razvoj Rori Stjuart (Rory Stewart), već su saopštili da ne mogu da podrže ovaj stav i da će podneti ostavku u slučaju Džonsonovog izbora Džonsona.

Gok je kazao da je imao "veoma prijateljski" sastanak sa Džonsonom u ponedeljak, tokom kojeg mu je rekao da nikada ne bi mogao da služi u njegovoj vladi jer "imaju veoma različita gledišta o posledicama Bregzita bez sporazuma". Međutim, Gok je rekao u utorak za BBC da ukoliko Džonson postane premijer, želi mu da uspe te da neće glasati protiv njegove vlade u slučaju pokretanja pitanja poverenja.

Alan Dankan (Duncan), ministar za Evropu i Ameriku koji je u ponedeljak podneo ostavku, pozvao je poslanike da glasaju da li podržavaju da Džonson formira vladu. Prema njegovim rečima, to bi pokazalo da li Džonson, koji kao i njegova prethodnica Tereza Mej, zavisi od glasova severnoirskih Demokratskih unionista, ima većinu u parlamentu.

Međutim, Džon Berkou (John Bercow), predsedavajući Donjeg doma britanskog parlamenta (The House of Commons).

U svakom slučaju, Dankanova ostavka, te najava povlačenja Hamonda i Goka – prema nekim najavama povući će se čak 12 ministara - pokazuju da se formira jezgro torijevske opozicije u britanskom parlamentu prema Džonsonu.

Boris Džonson – atipični političar

Boris Džonson je po mnogo čemu atipičan političar, ne samo po oblačenju, već i stavovima, zbog čega su ga pratile razne kontroverze, uključujući da je šmrkao kokain, mada je on tvrdio da je samo kihao.

Postao je poslanik 2001. Smatran je liberalnijim od mnogih torijevaca. Kao novinar dovodio je u pitanje zakone koje ograničavaju prava homoseksualaca. U međuvremenu, napustio je radno mesto u "Spectator postu" jer ga je novi lider torijevaca Dejvid Kameron (David Cameron) pozvao da bude ministar u senci za visoko obrazovanje. Međutim, nastavio je da piše za Telegraph i morao je da se izvini celoj zemlji – Papui Novoj Gvineji jer ju je opisao u kolumni kao kanibalističku.

Potom je 2008. godine postao gradonačelnik Londona zamenivši liberala Kenija Livingstona. Na tom položaju je ostao dva mandata – do 2016. godine.

Facebook stranica

Najčitanije

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH