Trump prodao Japanu novih 105 američkih borbenih aviona F-35

F 35

Japan će kupiti dodatnih 105 američkih višenamjenskih borbenih aviona F-35, rekao je danas američki predsjednik Donald Trump poslije sastanka s japanskim premijerom Shinzom Abeom u Tokiju.

"SAD podržavaju napore Japana da poboljša svoje odbrambene kapacitete, posljednjih mjeseci smo im poslali veliku količinu vojne opreme", rekao je Trump na konferenciji za novinare i objavio da Japan namjerava da kupi 105 letjelica najnovijeg modela F-35.

Japan je krajem 2011. najavio da kupuje 42 aviona F-35, a s novom narudžbom je prvi međunarodni klijent za ovaj borbeni avion pete generacije.

Kako navodi agencija France-Presse, Japan je u decembru najavio tu narudžbu, čime je podigao na 147 ukupan broj tih aviona koje će imati, prema saopćenju američkog proizvođača Lockheed Martina objavljenom tada.

Abeova vlada koja je u decembru najavila rekordan budžet za vojsku povećala je uvoz američke vojne opreme pod pritiskom Donalda Trumpa. Cilj je da se suprotstavi vojnoj prijetnji Kine, a i da smanji trgovinski deficit sa SAD-om, koji američki predsjednik redovno kritikuje.

Avion F-35 koji se pripremao od početka 1990-ih i probno poletio 2006. godine, proizvodi Lockheed Martin, a motore drugi američki proizvođač Pratt i Whitney. Prema posljednjim podacima 390 F-35 aviona isporučeno je u svijetu.

Facebook stranica

Najčitanije

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH