Špijuni, doušnici i sjecikese: Facebook uklonio 2,2 milijarde lažnih profila

 Internet spijuniranje

Facebook je u prva tri mjeseca 2019. godine ugasio čak 2,2 milijarde lažnih profila, što predstavlja novi rekord kompanije.

Taj broj je samo malo manji od 2,38 milijardi stvarnih aktivnih korisnika na Facebooku. Poređenja radi, Facebook je u prethodnom kvartalu ugasio 1,2 milijarde lažnih profila, te 694 miliona lažnih profila između oktobra i novembra 2017. godine, piše CNN.

Facebook je rekordne podatke objavio u četvrtak u sklopu redovnog izvještaja koji će se uskoro prezentovati znatno češće – četiri puta godišnje, umjesto dva puta, a uključivaće i Instagram.

– Zdravlje diskursa je jednako važno kao i finansijski izvještaji. Razumjevanje prisutnosti štetnog sadržaja pomoći će vladama i kompanijama da se bolje nose sa tim problemom. Vjerujem da bi svaki veći internet servis trebao uraditi ovo – rekao je Mark Zakerberg, direktor i osnivač Facebooka.

Kako se navodi, Facebook detektuje 11 do 14 problematičnih fotografija od njih 10.000, a narušavaju se uglavnom pravila o sekualnom sadržaju.

Prema dostupnim podacima, Facebook je od januara do marta morao intervenisati na 19,4 miliona sadržaja.

Facebook ističe da je poboljšao borbu protiv govora mržnje. Navodi se da 65,4 posto slučajeva uklanjaju sami radnici Facebook i prije nego sadržaj bude prijavljen, prenosi Sroskainfo.

Facebook stranica

Najčitanije

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH