Je li Ekvador prodao Asanža?

Assange Moreno

Predsjednik Ekvadora, Lenin Moreno, koji je u četvrtak odlučio ukinuti politički azil osnivaču WikiLeaksa Julianu Assangeu, objasnio je svoju odluku koja je izazvala različite reakcije u svijetu. “Ekvador je donio suverenu odluku o odbijanju diplomatskog azila Julianu Assangeu zbog ponovljenih kršenja međunarodnih konvencija i protokola o zajedničkom boravku”, napisao je Moreno na svojoj Twitter stranici.

U isto vrijeme je bivši predsjednik Ekvadora Rafael Correa, koji je donio odluku o dodjeli azila Assangeu 2012. godine, osudio postupke svog nasljednika, nazvavši ga“najvećim izdajnikom u povijesti Latinske Amerike”.

“On je doveo u opasnost život Assangea i ponizio je Ekvador. Ovo je svjetski dan žalosti”, dodao je Correa.

ABC prenosi da su se Sjedinjene Države već obratile britanskoj policiji kako bi osigurale izručenje australskog novinara.

“Niko ne može biti iznad zakona. Nije da je Assange bio talac u ekvadorskoj ambasadi. Zapravo je ekvadorska ambasada bilo talac Assangea u za njih apsolutno nepodnošljivoj”, rekao je britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt.

lanin Moreno, koji je u drugom krugu izbora 2017. izabran za predsjednika Ekvadora s 51,16% glasova, bio je kandidat “Saveza ponosne i suverene domovine” (Alianza PAIS), bloka kojeg je za provođenje svoje Građanske revolucije 2006. sa suradnicima utemeljio bivši predsjednik Rafael Correa.

Odmah po dolasku na vlast su se vidjele promjene u unutarnjoj i vanjskoj politici Morena. U zemlji se aktualni predsjednik nije mogao nositi s ekonomskim i finansijskim problemima i situacija je postajala sve gora. Moreno se odriče i vanjskopolitičkog kursa predsjednika Corree i priklanja se Washingtonu, što se posebno vidjelo u stavu o krizi u Venezueli. Naime, Lenin Moreno je Juana Guaidóa priznao za legitimnog vođu Venezuele isti dan kada je opozicioni zastupnik na ulicama istočnog Caracasa održao ceremoniju samoproglašenja za “ustavnog privremenog čelnika zemlje”. Predsjednik Ekvadora je Guaidóa početkom martu u  mornaričkoj bazi u Salinasu u ekvadorskom gradu Santa Elena primio u “službenu državnu posjetu”, gdje su razgovarali o političkoj i ekonomskoj krizi u Venezueli, a Moreno je dao puni podršku Guaidóu u njegovoj “borbi za slobodu”.

Brojni analitičari smatraju da je Moreno praltično "prodao" Assangea Amerikancima i to za iznos od4,2 milijarde dolara, koje će Eknador dobiti od MMF-a u vidu dugorročnog kredita. 

Bivši predsjednik Correa uzeo je simboličan zajam od 261 miliona dolara 2016. i tokom deset godina predsjedanja nije htio posuđivati novac od ove međunarodne financijske institucije. Nakon preuzimanja vlasti, Morano odmah uzima oko pola milijarde dolara zajma od Međunarodnog monetarnog fonda, ali to očigledno nije dovoljno da kupi socijalni mir u zemlji.

No, isti dan, nakon što je ministar vanjskih poslova Ekvadora, José Valencia, dao izjavu da Ekvador oduzima državljanstvo Assangeu i oduzima mu azil, ministar ekonomije Ekvadora,Richard Martinez, saziva konferenciju za medije, zajedno s drugim predstavnicima vlade, na kojoj objavljuje kako jeMeđunarodni monetarni fond Ekvadoru odobrio zajam od 4,2 milijarde dolara, što je dio šireg paketa pomoći za podršku vladinom programu “ekonomskih reformi”.

Facebook stranica

Najčitanije

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH