Gotovo 57 miliona Turaka sa pravom glasa danas bira lokalne vlasti

Erdogan

Turci danas glasaju na lokalnim izborima koje je predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) opisao kao pitanje opstanka zemlje.

Erdoan, koji dominira turskom političkom scenom više od 16 godina, zahvaljujući snažnom ekonomskom rastu i iznimnom umijeću vođenja kampanje, postao je istodobno i najpopularniji turski vođa u modernoj historiji i osoba koja najviše dijeli naciju, prenose agencije.

Međutim, mogao bi doživjeti prvi izborni poraz jer ankete pokazuju da bi njegova vladajuća stranka (AKP) mogla izgubiti kontrolu nad glavnim gradom Ankarom, pa čak i Istanbulom, najvećim turskim gradom.

Gotovo 57 miliona Turaka ima pravo glasa.

Zbog slabljenja privrede pogođenog prošlogodišnjom valutnom krizom u kojoj je turska lira izgubila gotovo 30 posto svoje vrijednosti, neki glasači mogli bi kazniti Erdoana koji vlada sve beskompromisnije.

- Cilj sve češćih napada na našu zemlju uoči izbora je blokiranje snažne i jake Turske - rekao je Erdoan na jednom od šest izbornih skupova na kojima je u subotu govorio u Istanbulu.

Današnji izbori na kojima će Turci glasati za gradonačelnike i ostale lokalne dužnosnike diljem zemlje bit će prvi otkako je Erdoan prošle godine preuzeo ogromne predsjedničke ovlasti i bit će ispit za njegovu vladu koja je pod pritiskom zbog svojih ekonomskih reformi i ljudskih prava.

Porazom u Ankari ili Istanbulu okončalo bi se gotovo četvrt stoljeća vladavine Erdoanove AKP-a ili njegovih prethodnika u tim gradovima te bi to bio simboličan udarac turskom vođi.

Ususret izborima, glavna opoziciona stranka Republikanska narodna stranka (CHP) i Iji (dobra) stranka oformile su koaliciju kako bi parirale AKP-u i njihovim nacionalističkim partnerima MHP-u. 

U danima prije izbora, Erdoan je sudjelovao na gotovo stotinjak predizbornih skupova širom zemlje, održavši 14 govora u različitim četvrtima Istanbula u samo dva dana i više od četiri puta u Ankari tokom kampanje. 

Erdoan je izbore opisao kao egzistencijalni izbor za Tursku, kritizirajući svoje rivale kao teroriste koji žele srušiti Tursku. Zaprijetio je da će u slučaju pobjede opozicionog kandidata u Ankari građani "platiti cijenu toga", prenose agencije.

Njegovi rivali odbacili su optužbe i opis izbora kao pitanje opstanka te su upravo Erdoana optužili da je Tursku doveo u sadašnje stanje.

Facebook stranica

Najčitanije

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH