Danas izbori u Ukrajini: Kako ih gledati i razumijeti?

Ukrajina izbori 2019

Rekordan broj kandidata našao se u nedelju na glasačkim listićima na biralištima širom Ukrajine, čak njih 39. No, u utrci za mesto predsjednika države koja je započela sa čak 44 kandidata, samo troje od njih se spominje kao glavni takmaci. Oko 39.000 policajaca obezbeđuje biračka mesta širom zemlje. U slučaju incidenata, u pripravnosti su i rezervni pripadnici jedinica specijalne policije i Nacionalne garde.

Aktuelni predsjednik Petar Porošenko, nekadašnja premijerka Julija Timošenko i glumac i stand-up komičar Volodimir Zeleniski, koji prema svim anketama predvodi utrku, bit će, izgleda, glavni kandidati za koje će više od 35 miliona Ukrajinaca glasati. No, ukoliko niti jedan od njih ne pređe prag od 50 posto, drugi krug izbora bit će održan 21. aprila.

Glavni kandidati obećavaju da će tražiti članstvo u Evropskoj uniji, ali "izgleda da blok ne želi dobrodošlicu zemlji koja se ne može ili ne želi boriti protiv korupcije", piše AP ukazujući da su napori u borbi protiv korupcije u Ukrajini ovog mjeseca pretrpjeli značajan udarac kada je glavni antikorupcijski zakon proglašen neustavnim.

Glasačka mjesta otvorena su od osam ujutro do osam navečer. Ukrajinci koji žive van zemlje moći će glasati u ambasadama i konzulatima osim onih koji se nalaze u Rusiji u kojoj je ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova savjetovalo glasače da se vrate u Ukrajinu ili da odu u neku od susjednih zemalja kako bi glasali.

Ovo su sedmi izbori koji se održavaju u nezavisnoj Ukrajini i drugi od Euromajdanskih protesta kojim je sa vlasti svrgnut Viktor Janukovič, tadašnji predsjednik sa bliskim ruskim vezama i kojim se nastojalo okrenuti zemlju ka zapadno orijentisanim političkim ciljevima.

Šta je glasačima na umu

Ideje Euromajdana, zajedno sa brojnim ozbiljnim izazovima sa kojima se Ukrajina suočava, ali i pitanje koji od kandidata može pomoći da se oni prevaziđu, će vjerovatno biti na umu glasačima.

Ko god pobijedi na izborima, nasljeđuje nasiromašniju zemlju u Evropi, sa veoma promjenjivom ekonomijom, stopom siromaštva od 60 posto, prosječnom platom od 350 dolara mjesečno i korupcijom.

Bit će suočeni sa javnošću koja je razočarana u vladu do tolike mjere da samo devet posto stanovništva ima povjerenja u nju što je, prema mjerenju Gallupa, već dvije godine za redom najniži nivo povjerenja u svijetu. Globalni prosjek u 2018. bio je 56 posto.

Pobjednički kandidat morat će preuzeti ulogu vrhovnog komandira sa zadatkom čuvanja nacije koja se i dalje nalazi u krvavom ratu u kojem je u posljednjih šest godina koliko rat traje ubijeno više od 13.000 ljudi.

Dok je mirovni sporazum iz Minska od 2015. godine doveo do primirja, nije uspio da ih okonča.

Princ komedije, čokoladni kraj i kraljica plina

Komičar i poduzetnik Volodomir Zelenski, favorit svih kladioničara i anketa u Ukrajini, kaže da je na visini zadatka. No, nije ponudio konkretne detalje.

Politički netestiran ali karizmatičan, Zelenski je vodio pametnu kampanju koristeći društvene mreže putem kojih je iskoristio percepciju javnosti o nedostižnim političarima stare garde, a koja ga je dovela do vođstva u anketama u rasponu od 3 do 15 bodova.

Postigao je slavu zahvaljujući svojoj komičnoj emisiji koja se emituje na TV kanalu koji je u vlasništvu jednog od najkontroverznijih oligarha u zemlji, Ihora Kolomovskog, koji živi između Švicarske i Izraela, a bio je i predmetom brojnih istraživanja.

Kritičari strahuju da bi čovjek koji glumi slučajnog predsjednika u hit TV seriji koja nosi ime njegove stranke "Sluge naroda" mogao biti dužan Komolovskom koji, prema mišljenju nekih, predstavlja onu prljavu politiku protiv koje se Zelenski zalagao tokom kampanje.

Po pitanju rata, Zelenski je rekao da bi bio voljan da sjedne i pregovara sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Ovaj potez teško će biti dobro prihvaćen kod većine Ukrajinaca koji strahuju od riješenja koje bi moglo doći na štetu Ukrajine, ali su ga dobro prihvatile emisije na ruskoj državnoj televizji.

Ukrajinci koji strahuju od biranja u predsjedništvo početnika koji ima mutne veze i otvoren um po pitanju Rusije će vjerovatnije na svom glasačkom listiću odabrati Porošenka, milijardera i vlasnika fabrike za proizvodnju čokolade koji usmjerava zemlju ka zapadu, mada ne u najjasnijim pravcima.

Ti glasači mogu biti svjesni činjenica da je Porošenko izgradio ukrajinsku vojsku do mjere da je postala impresivna borbena sila koja je u stanju da zaustavi snage koje podržava Rusija na istoku zemlje, da je njegova administracija obezbjedila bezvizni režim za putovanje u zemlje EU, da je pomogao u stvaranju nove nezavisne pravoslavne Crkve Ukrajine, da je podigao nivo ukrajinskog jezika, da je stabilizovao ekonomiju zemlje, da je tokom njegovog mandata bruto domaćeg proizvoda (BDP) porastao za 3,3 posto tokom prošle godine, što je najveći nivo još od 2011. godine.

Ipak, suočavao se sa usponima i padovima tokom kampanje. Nedavno se susreo sa optužbama o kupovini glasova i ostalim prljavim trikovima koji uključuju administrativne resurse za koje ankete sugeriraju da štete njegovoj popularnosti.

Neke od najozbiljnijih optužbi došle su od Julije Timošenko koja je njegova rivalka u utrci, a koju pojedini nazivaju "princeza plina" zbog njenog uspona na poziciju značajnog energetskog tajkuna. Timošenko, kojoj je ovo treća predsjednička utrka, nada se da će ovaj put biti i uspješna.

Nekadašnje lice prodemokratske Narandžaste revolucije, njena sadašnja kampanja je također optužena za kupovinu glasova i pokušaje potplaćivanja rivalskog kandidata sa imenom gotovo identičnim njenim kako bi izašla iz utrke.

Komentari koje je Timošenko imala o ukrajinskom ministru zdravlja rođenom u Sjedinjenim Državama kako je došao u Ukrajinu da bi "eksperimentirao na Ukrajincima" također joj nisu bili od pomoći. Njena ranija poslovanja sa Putinom nastavljaju da je progone iako ona tvrdi da iskustvo koje je imala s njim može biti od pomoći u okončanju rata na istoku Ukrajine.

Ipak, obećanja njene kampanje o tome kako će smanjiti cijenu plina za pola i kako će trostruko povećati penzije su popularne među ukrajincima starije generacije.

Za razliku od susjedne Rusije u kojoj su izbori gotovo predvidivi, Ukrajina je uspjela da uvede tradiciju fer i slobodnih izbora (osim u slučaju 2004. godine koja je dovela do Narandžaste revolucije).

Facebook stranica

Najčitanije

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH