Novi načini torture Palestinaca u izraelskim zatvorima

Palestinci Izrael

Nevoljama i patnjama palestinskih zatvorenika u izraelskim zatvorima ne nazire se kraj. Više nije dovoljno to što im je oduzeta sloboda, što su izolirani, što im se uskraćuju prava i nemaju neophodnu zdravstvenu brigu i zaštitu nego se izmišljaju novi načini da im se nanese što veća šteta, pa čak i ako budu pušteni na slobodu.

Arapska organizacija za ljudska prava u Velikoj Britaniji (AOHR) nedavno je otkrila da je izraelska kompanija specijalizirana za elektroničke uređaje opremila izraelske zatvore uređajima za ometanje, koji u zatvorenim prostorima emitiraju zračenja opasna po zdravlje i kod zatvorenika izazivaju hronična oboljenja.

U saopćenju AOHR-a navodi se da je izraelska kompanija Netline Communications Technologies, sa sjedištem u Tel Avivu, primila 40 ometača od kineske kompanije Decipro Technology Ltd., za koju se vjeruje da je jedna od filijala te kompanije.

Prema dokumentima do kojih je došao AOHR, uređaji koriste elektromagnetne valove od 2.690 megaherca (MHz) u zatvorenim prostorima. Ta količina elektromagnetnih valova znatno nadmašuje standarde za koje se smatra da su  sigurni prilikom izlaganja ljudi njima, a koje je odredila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

AOHR prenosi od zatvorenika u zatvoru u Negevu da je riječ o dosad neviđenim uređajima te vrste, u smislu veličine i snage, te kažu da tolika količina zračenja izaziva dugotrajne glavobolje i bolove u ušima.

Bolovi u glavi

Zatvorenici opisuju osjećaj koji rad tih uređaja ostavlja na njih kao da im je "glava u mikrovalnoj pećnici". O snazi uređaja i ozbiljnosti njihovog djelovanja govori činjenica da sprečavaju radiovalove, televizijske signale i pozive.

Abdel Nasser Farwana, predsjednik jedinice za studije i komunikaciju Komiteta za pitanja zatvorenika i oslobođenika, naglašava da je opasnost još veća prilikom stalnog izlaganja tom zračenju i očituje se u povećavanju rizika od obolijevanja od karcinoma. To potvrđuje i povećanje stope oboljenja od različitih oblika karcinoma među zatvorenicima tokom proteklih godina.

Farwana dodaje za Al Jazeeru da Izrael namjerno želi nauditi zatvorenicima i da se kocka s njihovim životima još od prvih trenutaka provedenih u zatvoru. To potvrđuje i otvaranje zatvora Negev i još tri zatvora: Nafha, Rimon i Beersheba, u kojima je više od polovine zatvorenika, u blizini nuklearnog reaktora Dimona.

U tom kontekstu, u četvrtak je Ured za odnose s medijima Asra saopćio da zatvorenik Abdel Rahman Hasan Salah, koji je u Jeninu, pati od glavobolje i vrtoglavice zbog izloženosti uređajima za ometanje koje je instalirala zatvorska uprava.

Saopćenje zatvorenika

U saopćenju, čiju je kopiju dobila i Al Jazeera, zatvorenici su rekli da je rad kancerogenih ometača počeo "ostavljati trag na naša tijela i uništavati naše zdravlje. Napetost, tjeskoba, glavobolja, mučnina i vrtoglavica postali su naša svakodnevnica."

Nakon kontaktiranja s ljekarima "shvatili smo da smo izloženi najopasnijoj vrsti zračenja na svijetu i da su svakodnevni simptomi koje osjećamo samo vrh ledenog brijega kad je riječ o šteti koja se nanosi našim organizmima. Genetičke deformacije ćelija i obolijevanje od ubojitih karcinoma neminovan su rezultat onoga čemu smo izloženi", navodi se u njihovom saopćenju.

Zatvorenici smatraju da okupacijske vlasti snose direktnu odgovornost za uništavanje njihovih mozgova i tijela zbog štetnog zračenja kojem su izloženi te su upozorili: "Ako je smrt neizbježan ishod za nas, onda ćemo izabrati dostojanstvenu smrt kao slobodni ljudi. Izgradit ćemo svoju slavu vlastitim rukama."

Izraelski izgovori

Izraelske vlasti navode brojne izgovore za postavljanje uređaja, prije svega da se to čini zbog sigurnosti, čime opravdavaju sve svoje zločine i kršenja prava zatvorenika, prema Farwaninim riječima. Zatvorska uprava kaže da su uređaji montirani s ciljem presretanja i ometanja poziva zatvorenika sa svojih prokrijumčarenih mobilnih uređaja.

Oslobođeni zatvorenik Hassan Jabr naglašava da je gotovo nemoguće i da gotovo ne postoje slučajevi da porodice zatvorenika prokrijumčare mobilne telefone zatvorenicima, zbog strogih mjera kontrole i pretresa članova porodica prije ulaska u zatvor, ručno i elektronički.

Za Al Jazeeru je ranije izjavio da su ti izgovori "velika laž kako bi se zatvorenici dodatno izolirali, ponizili i ugrozili njihovi životi".

AOHR naglašava da te kompanije stavljaju ostvarivanje finansijske dobiti ispred poštivanja međunarodnih zakona i moralnih i etičkih normi. "Oni ne brinu o tome što njihovi uređaji uzrokuju ozbiljne zdravstvene probleme osobama koje su izložene njihovom zračenju. Važno je samo ostvariti profit, bez obzira na bol i patnju koja se zadaje Palestincima."

Pozivi na aktiviranje  

AOHR je pozvao Evropsku uniju da spriječi rad tih kompanija na tim teritorijama i pozove zvaničnike kompanija na odgovornost zbog kršenja međunarodnog prava. Također poziva da se hitno djeluje kako bi se izvršio pritisak na izraelsku vladu da zaustavi zlostavljanje zatvorenika i da se pridržava svojih obaveza propisanih Ženevskim konvencijama, a naročito u vezi sa zaštitom zatvorenika.

Zatvorenici su, također, apelirali na međunarodnu zajednicu da demontira te uređaje i zabrani njihovu upotrebu.

Prema zvaničnim statistikama koje su izdale palestinske organizacije za ljudska prava, izraelske okupacijske vlasti drže približno 6.000 palestinskih zatvorenika, među kojima i 270-ero djece, 52 pritvorenika, šest parlamentaraca, 430 administrativnih zatočenika i 1.800 bolesnika, od kojih 700 njih treba hitnu medicinsku intervenciju jer ih veliki broj boluje od karcinoma.

Facebook stranica

Najčitanije

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH