Trump traži način da Gulena izruči Erdoganu

gulen

Administracija predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa (Trump) zatražila je od nekoliko državnih agencija da pronađu zakonska sredstva kako bi se Fethulah Gulen izručio Turskoj, objavio je NBC News u četvrtak poslijepodne. 

Zvaničnici administracije zatražili su od Federalnog istražnog biroa (FBI), ministarstva pravde SAD i ministarstva državne sigurnosti SAD da pronađu načine izručenja Gulena, koji se u ovoj državi nalazi u samonametnutom egzilu, navodi američki medij pozivajući se na dva američka zvaničnika i još dva izvora.

Navodno su iz administracije tražili da FBI i ministarstvo pravde ponovo otvore turske zahtjeve za izručivanje Gulena, te od ministarstva državne sigurnosti da osiguraju informacije o rezidentnom statusu imama koga Turska tereti da stoji iza neuspjelog pokušaja vojnog udara 2016. godine.

Izvori dodaju kako oni koji grade karijere u navedenim institucijama nisu krili nezadovoljstvo i oklijevali su pružiti tražene informacije.

- Prvo je bilo kolutanja očima, ali kada su shvatili kako je ovo ozbiljan zahtjev, karijeristi su bili bijesni - navodi visokopozicionirani američki zvaničnik za NBC.

Nijedna od navedenih agencija nije komentirala izvještaj, no jedan turski zvaničnik je za NBC kazao kako turska vlada ne povezuje slučaj Gulena s ubistvom saudijskog novinara Džamala Kašogija (Jamal Kašogi). 

- Mi definitivno ne vidimo povezanost ova dva slučaja. Želimo vidjeti djelovanje od Sjedinjenih Američkih Država u formi izručenja Gulena. I mi ćemo nastaviti našu istragu kada je riječ o slučaju Kašogija - naveo je zvaničnik.

Gulen, koji je u SAD došao 1999. godine, trenutno živi u luksuznom skrovištu u Sajlorsburgu, američka savezna država Pensilvanija.

Zvanična Ankara navodi kako je Vašington pretvorio pitanje izručenja Gulena u političko pitanje umjesto da ga vodi kao pravni slučaj. Navodi kako bi Tramp mogao koristiti izručenje Gulena kao sredstvo trgovine zbog ljutnje oko saudijskog ubistva Kašogija, ako su istiniti, mogli bi dodatno ojačati tvrdnje o vašingtonskom političkom stavu prema slučaju.

Facebook stranica

Najčitanije

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH