Plenkovićeva izvala godine: "Nismo Švicarska, ali nam je bolje nego u Africi"

Plenkovic

Premijer Hrvatske Andrej Plenković je iznenadio sve, vjerojatno i samog sebe, usporedivši Hrvatsku s Afrikom.

Franjo Tuđman i HDZ 90-ih su obećavali kako će Hrvatska po bogatstvu i blagostanju biti mala Švicarska.

“Bit ćemo jedna od najrazvijenijih i najbogatijih država europe i svijeta”, nastavila je s takvim obećanjima 2015. novoizabrana predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Još uvijek nam je bolje nego u Africi

U ponedjeljak, na Dan državnosti, premijer Hrvatske Andrej Plenkovićzavapio je kako je u Hrvatskoj barem bolje nego u Africi. Govoreći o hrvatskom demografskom problemu, izjavio je:

“Taj trend je svojstven mnogim zemljama u Europi upravo naše veličine, to je jedno od temeljnih pitanja, i jučer smo dijelom o tome govorili, imate ogromne plus demografske trendove u zemljama Afrike i srednjeg istoka gdje je sasvim drugačija situacija, tamo je takvo siromaštvo da bi svi vapili da imaju standard kakav je u Hrvatskoj”, izjavio je Plenković.

Naknadno su iz Vlade pokušali sve svaliti na “neke medije”, pa u priopćenju navode da je premijer govorio o demografskim trendovima, napadaju medije i ponavljaju njegovu izjavu

Plenkovićeva kritika našim ljudima

A ta je izjava, čini se, i kritika građanima, odnosno hrvatskim ljudima – zašto malo ne porade na demografiji, bolje im je neko u Africi, a tamo su ogromni plus demografski trendovi.

Usporedbe s Afrikom bi se mogle nastaviti

Plenković, međutim, nije prvi, a sudeći prema smjeru u kojem se stvari razvijaju, niti zadnji koji je Hrvatsku usporedio s Afrikom.

“Danas sam se našao u Splitu, Hrvatska. U principu, Afrika sa strujom”, tvitao je lani nigerijski poduzetnik Sim Shagaya. 

Facebook stranica

Najčitanije

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH