Hrvatski ribari u susretu sa slovenskom policijom

rib slov

Incidenti u Piranskom zaljevu ne jenjavaju.

Tako su jučer i prekjučer umaški ribari koji imaju u Piranskom zaljevu koncesiju za uzgoj školjaka imali blizak susret sa slovenskom policijom.

Kako prenosi Jutarnji list jučer je u 11.30 slovenska pomorska policija primijetila da dva umaška ribara na brodu s hrvatskim oznakama namjeravaju proširiti farme školjke koje su Hrvati podigli ovog proljeća, neposredno prije pravorijeka arbitražnog sporazuma vezano za granicu između Hrvatske i Slovenije krajem juna, i to u neposrednoj blizini središnje linije granice, samo nekoliko stotina metara od nje, nesumnjivo u slovensko more.

Pišu da je ravnateljstvo slovenske policije pojasnilo kako je njihova policija zaključila da je navedeni ribari nisu imali saglasnost nadležnih slovenskih vlasti te da su u njihovoj blizini bili hrvatski policajci na svom plovilu.

Slovenski policajac upozorio je osobe na brodu i hrvatske policajce da su u slovenskom moru. Istovremeno, policija je obavijestila nadležnu inspekciju zaštite okoliša o događaju i naložila da osobe pričekaju dolazak inspektora. Nakon nekoliko sati, postupak je dovršen oko 16 sati.

Kako pojašnjava jedan od ribara kojega je policija jučer zaustavila, do svega je došlo jer je počeo postavljati betonske blokove za širenje uzgajališta školjaka kojega je dobio od hrvatske države u koncesiju na dvadeset godina. On i brat Vladimir dobili su po deset hektara, a Kraljević četiri hektara. To se uzgajalište nalazi 300 metara od hrvatske obale, na pola zaljeva.

"Ujutro smo ja i kolega krenuli iz Kanegre i ponijeli smo sa sobom betonski blok s balonom da označimo uzgajalište. Bila je magla i nitko nas nije zaustavio. Položili smo ga i onda smo se vratili po drugi blok. Tada se dignula magla i na nas je došla slovenska policija.

Zaustavili su nas i pitali što radimo te su nas pitali jesmo li normalni jer da smo u Republici Sloveniji. Zavezali su se za moju brodicu i više se nisam mogao maknuti. Pitali su me imam li dozvolu slovenskih voda da to radim. Tražili su me dokumente, ali im ih nisam dao jer nisam htio dobiti kaznu da kasnije imam problema kada prodajem svoju robu u Sloveniji ili Italiji", priča ribar kako je došlo do incidenta.

Na kraju je pozvao hrvatske policajce koji su odmah došli pa su svi odlučili pričekati ribarskog inspektora iz Slovenije da sastavi zapisnik. On je došao tek iza 16 sati, a kasnije je, kaže ribar, bilo prekasno postavljati nove blokove.

Facebook stranica

Najčitanije

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH