Hrvatska ombudsmanka za djecu: Učite strane jezike i bježite

milas

Hrvatska zaštitnica prava djeteta Ivana Milas Klarić poručila je danas mladima da uče strane jezike i "bježe glavom bez obzira".

"Učite strane jezike i bežite glavom bez obzira - to bi bila najčasnija, najiskrenija poruka za mlade generacije", rekla je ombudsmanka za djecu na saborskom Odboru za porodicu, mlade i sport podnoseći izvještaj o radu za prošlu godinu.

Milas Klarić je na odlasku s te funkcije, jer se nije javila na novi konkurs za izbor na mjesto ombudsmana za djecu koji je raspisan po novom zakonu o zaštitniku prava djeteta.

Ona je optužila Vladu desnog centra da je uništila nezavisnost institucije zaštitnika i dodala da u ombudsmanskim krugovima vrijedi pravilo da je neko, ako ga vlast smijeni, dobro radio svoj posao.

Milas Klarić je rekla i da je sadržaj izvještaja o radu od 2003. sličan, da se po njemu u pravilu ne napravi ništa "osim što poneka struktura odluči da napravi presedan, uništi nezavisnost instituciju, diskriminiše djecu i pogorša im položaj".

Opozicija je više puta kritikovala odluku vlade da donese novi zakon i to da bi, kako su rekli, smijenili zaštitinicu prava djeteta, koja je na tu fuknciju izabrana u mandatu lijeve koalicije, prije više od tri godine.

Mandat zaštitnika traje osam godina, a novi zakon o ombudsmanu za djecu donijet je ljetos pošto ga je Ustavni sud u starom sastavu ocijenio neustavnim, jer je donijet običnom, a ne većinom svih poslanika.

Facebook stranica

Najčitanije

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH