Hrvatska vraća cijene inspekcijskog nadzora voća i povrća

pijaa ins

Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske u petak vraća cijene inspekcijskog nadzora voća i povrća pri uvozu iz trećih zemalja na 90 kuna.

Ministarstvo poljoprivrede objavit će u petak novi pravilnik o visini naknada za uvoz voća i povrća iz trećih zemalja.

Naknada inspekcijskog nadzora više neće iznositi 2000 kuna, već 90 kuna.

Upravo je visina te naknade izazvala žestoke reakcije susjednih zemalja koje nisu članice Europske unije, koje su najavile i ozbiljne protumjere.

Naknada prije izmjena je također iznosila 90 kuna po kamionu, dok je izmjenom povećana na 2000 kuna, ali po vrsti voća i povrća.

Sada se vraća na 90 kuna, ali po vrsti voća i povrća, a ne više po kamionu. Kontrola voća ostaje i dalje na snazi, a svaka pošiljka koja ulazi u Hrvatsku mora biti bez štetnika, voće mora biti zdravo i zrelo.

Od petka tako više neće biti blokada na granicama, a analizirat će se i cijene naknada inspekcijskog nadzora u suradnji sa susjedima radi osiguranja zaštite potrošača.

U Ministarstvu poljoprivrede očekuju brzi sastanak na temu korištenja agrokemijskih sredstava koja nemaju odobrenje u Europskoj uniji.

Zbog sukoba koji je izbio nakon što je ministar Tomislav Tolušić uveo sporni pravilnik prosvjedovali su i hrvatski poljoprivrednici tražeći od premijera Andreja Plenkovića da hitno reagira.

Na inicijativu SDP-ovih saborskih zastupnika idućeg petka će se održati i zajednička sjednica saborski odbora za poljoprivredu te za gospodarstvo.

Facebook stranica

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH